Timp de preparare:

60 - min

Dificultate:

medie

Ingrediente:

Pentru sirop:

    5 pahare zahãr 3,5 pahare apã sucul de la o jumãtate de lãmâie Pentru aluat: 4 pahare fãinã 1 pahar lapte cãlduþ 1 pachet praf de copt 100g unt topit 1 ou Pentru umpluturã: 250g miez nucã fãrâmiþat Se mai foloseºte: 3 pachete amidon (în total 500g) 150g unt topit fierbinte

Mod de preparare:
1. Ingredientele pentru aluat se amestecã pânã ce se obþine un aluat moale ºi se lasã acoperit pentru circa 15-20 minute. Dupã ce a dospit aluatul se împarte în trei bucãþi egale. Aceste trei bucãþi la rândul lor sunt împãrþite în 16-18 bucãþi de aluat de mãrimea ºi forma unei nuci. Aceste bucãþi vor fi întinse cu ajutorul unui fãcãleþ pânã ce ajung de mãrimea unei farfurii dupã care se aºeazã una peste alta nu înainte de a pune între ele amidon din belºug. Nu puneþi amidon pe ultima foaie de deasupra. Astfel veþi obþine 3 serii de câte 16-18 foi întinse la mãrimea unei farfurii.

2. Ungeþi cu ulei o tavã rotundã de cuptor. Luaþi fiecare serie de foi ºi o întindeþi cu fãcãleþul pânã ce obþineþi o foaie de mãrimea tãvii. Aºezaþi prima serie în tavã ºi puneþi jumãtate din miezul de nucã deasupra. Întindeþi ºi a doua grupã de foi ºi procedaþi la fel: aºezaþi-le în tavã ºi puneþi miez de nucã deasupra dupã care acoperiþi cu ultima serie de foi întinsã de asemenea de mãrimea tãvii.

3. Siropul se obþine fierbând toate ingredientele la un loc pânã ce obþineþi un amestec mai gros dar care sã îºi pãstreze forma lichidã.

4. Tãiaþi cu un cuþit ascuþit foile din tavã în formã de romb. Turnaþi deasupra 150 gr unt topit fierbinte astfel încât sã pãtrundã în tot aluatul. Introduce-þi tava în un cuptor încãlzit în prealabil la 200C ºi coaceþi bine. Atunci când este gata scoateþi baklava-ua din cuptor ºi lãsaþi-o sã se rãceascã. Dupã ce s-a rãcit bine turnaþi siropul cãlduþ peste el. Pentru un gust deosebit se va servi dupã aproximativ 4-5 ore.

Poftã bunã!

O reteta propusa de: Florina Grigore (floricel)