Timp de preparare:
15 - min

Dificultate:
redusa

Ingrediente: 

1kg.scoici proaspete,
25g. unt,
2 linguri ulei,
1 ceapa taiata marunt,
2 catei de usturoi zdrobiti ,
75 g. bacon afumat,
1 foaie de dafin,
1 lingura oregano uscat,
300ml. vin alb sec,
100ml. frisca nebatuta,
1 lingura patrunjel verde tocat;

Mod de preparare:


1.Frecati scoicile cu peria intr-un vas cu apa rece (aruncati-le pe cele sparte sau care plutesc).Puneti-le pe cele bune intr-un castron.Cu un cutit razuiti depozitele calcaroase si de crustecee formate pe cochilie , apoi smulgeti mustatile.Asezati scoicile curatate intr-un castron curat .Loviti cu un cutit scoicile deschise pentru a le verifica daca sunt vii; aruncati-le pe cele care nu se inchid ermetic.Turnati apa rece in castronul cu scoici inchise si invartiti-le pentru a inlatura orice urma de pietris sau nisip.

2.Topiti 1/2 din unt si tot uleiul intr-o tigaie incapatoare.Adaugati ceapa, usturoiul si baconul taiat marunt si caliti 5 minute.Adaugati, amestecand , foaia de dafin , oreganul si vinul si lasati sa dea in clocot.Adaugati scoicile, acoperiti-le si inabusiti 4-5 minute , pana cand cochiliile s-au deschis.Nu fierbeti scoicile mai mult de 5 minute, altfel se vor usca.

3.Cu o spumiera , mutati scoicile si baconul intr-un castron , aruncand scoicile care nu s-au deschis.Acoperiti ca sa ramana calde.Strecurati lichidul ramas in tigaie printr-o sita captusita cu tifon.Turnati lichidul filtrat inapoi in tigaie.Fierbeti la foc mic cca.8-10 minute , pana scade la jumatate.Incorporati frisca si untul ramas.aaAsezonati cu piper negru proaspat macinat, apoi puneti scoicile calde si presarati cu patrunjel.Serviti cu paine crocanta.

O reteta propusa de: Vekas Maria (Tracy) 

Va recomandam si urmatoarele retete:
Piept de prepelita si salata
Ragout din carne de cerb
Salata de homari cu andive
Andive surpriza
Gat de gasca umplut
Somon afumat cu galuste de branza
Bombe de legume