In plus, prepararea acestei salate nu necesita mult timp sau o indemanare iesita din comun. Chiar daca reteta originala, precum sugereaza si numele, include printre ingrediente carnea de vita, nu putini sunt cei care prepara aceasta salata cu carne de pui, de porc sau in unele situatii chiar si fara carne sau fara maioneza din ou. Iti prezentam urmatoarea reteta de salata de boeuf, excelenta in zilele de post precum cea de astazi: 

Ingrediente salata de boeuf:

    6 cartofi 3 morcovi jumatate de telina un sfert de cutie de mazare 4 castraveciori murati sau muraturi (dupa gust, daca preferati salata mai putin acra, puneti mai putin) 4 gogosari murati 200 g de soia fiarta daca vrei un substituent pentru carne, insa salata este gustoasa si fara 1 sfert de cutie de ciuperci sare piper mustar ulei albus de ou fiert, masline, patrunjel, marar pentru ornat

Preparare salata de boeuf:

Se fierb legumele in apa cu sare. Dupa ce s-au racit, se curata de coaja si se taie marunt, cartofii putin mai mari, iar restul legumelor in cuburi mai mici. Dupa ce fierbeti soia separat si o lasati sa se raceasca, scurgeti-o bine de apa, taiati-o in cubulete si adaugati-o peste restul legumelor. Intre timp, maruntiti si castraveciorii, gogosarii si ciupercile. Adaugati si mazarea, o lingura de mustar, 200-300 g de maioneza de post, sare si piper dupa gust. Se amesteca usor pentru a nu zdrobi legumele si se asaza in farfurii sau platouri. Se orneaza dupa preferinta si inspiratie.

Cum se prepara insa maioneza de post? Exista mai multe variante de preparare a maionezei de post. Unele persoane prepara maioneza din pufuleti sau faina, putina apa, mustar, ulei si sare de lamaie/ zeama de lamaie. Se sfarama pufuletii bine sau se inmoaie cu putina apa pana cand devin o pasta omogena. Se adauga putin mustar, se incorporeaza treptat uleiul si se strecoara si cateva picaturi de zeama de lamaie pentru ca maioneza sa devina mai consistenta. Unele persoane prepara maioneza de post prin frecarea cu ulei, mustar si zeama de lamaie a unei jumatati de cartof si a unei jumatati de telina (fierte bine si zdrobite, bineinteles). Este o varianta gustoasa a maionezei clasice, obtinuta din galbenus de ou.