Ne amintim cu drag de copilarie, de zilele de vacanta petrecute la bunici. De diminetile in care, pe masa, ne asteptau paine calda, proaspat scoasa din test, branza de vaca si rosiile rupte din gradina. In zilele noastre, painea pe care o mancam atunci, uneori, goala acum are alt gust. Total diferit. 

Pentru ca ne-a cuprins nostalgia acelor vremuri, va prezentam o demonstratie de paine facuta la test. 

Reteta paine la test: 500 g faina de grau, sare, apa cat cuprinde

Mod de preparare paine la test: Mai intai se cerne faina, pentru a o curata de impuritati, dar si pentru a o aera. Faina se asaza intr-o covata, iar in mijloc se face o adancitura, cu pumnul. Se presara sare, se adauga apa, putin cate putin, si incepe a se lega aluatul, framantandu-l mai intai cu o singură mana.

Cand este suficient de moale si nu se mai lipeste de mana, se framanta destoinic cu amandoua mainile, impungandu-l din cand in cand cu pumnii, pentru a deveni mai elastic. Se lasa putin la loc cald, acoperit cu un servet, după care se formeaza mai multe turte, care se aplatizeaza.

Se cresteaza usor sau se inteapa cu dintii furculitei (pen­tru ca sa nu se umfle, la copt). Se pun la copt in testul dinainte pregatit (focul, care a ars mocnic, a incalzit spatiul de sub palaria de lut; dam jarul deoparte, maturam piatra si punem turtele de aluat, apoi acoperim.

Se lasa aproximativ 15-20 de minute, eventual, o parte din jar se asaza de jur imprejurul palariei testului, ca sa nu isi piarda prea repede caldura. Este gata cand turtele au inceput sa se rumeneasca deasupra. Reteta a fost recomandata de blogul testuripaine.ro/