DULCEATA DE TRANDAFIR

O sa spunem doar ca nu este o dulceata obisnuita. Aceasta dulceata trandafir vine direct din raiul dulceturilor. Este surprinzator de simpla si pastreaza aroma inconfundabila a trandafirilor. 

Pentru aceasta reteta de dulceata de petale de trandafiri veti avea de nevoie de: 300 g de petale de trandafiri, 1litru de apa, 700 gr de zahar si sare de lamaie.

Intr-o oala, puneti la fiert apa si zaharul. Intre timp, petalele de trandafiri se stropesc cu sare de lamaie si se amesteca bine cu mainile, pentru a se intrepatrunde gusturile. Puneti petalele de trandafir la fiert, in siropul format si lasati la fiert, sa scada apa, cam 20-30 de minute. Siropul va scadea si se va colora.

 

 

DULCEATA DIN FLOR DE SALCAM

O alta dulceata venita din raiul dulceturilor este cea de flori de salcam. Pe langa faptul ca florile de salcam sunt excelente de mancat in stare cruda (noi nu ne saturam niciodata de ele), sunt la fel de excelente si in dulceata.

Pentru aceasta reteta de dulceata avem nevoie de urmatoarele: 500 ml apa, 300 gr flori de salcam, 300 gr zahar, zeama de la o lamaie, 2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare dulceata din flori de salcam: Culegem crengutele cu flori de salcam. Mare atentie la albine! Desprindem floricelele de pe ciorchine. La clatim bine in cateva ape. Facem un sirop din apa si zahar. Cand clocoteste adaugam florile de salcam, zeama de lamaie si zaharul vanilat.

Lasam sa fiarba pana capata consistenta mierii. Ca sa facem proba punem cateva picaturi pe o farfurie. Daca se imprastie pe toata suprafata farfuriei dulceata mai trebuie fiarta. Daca se aduna ca niste cristale dulceata este gata.

Turnam dulceata fierbinte in borcanele curate, infiletam bine capacul si le intoarcem cu fundul in sus pana se racesc. Aceasta operatiune are rol de a impiedeca patrunderea aerului.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.caietulcuretete.com/

  

DULCEATA DE PAPADIE

Frumoasele flori galbene din care ne facem coronite si le punem in par, pot deveni desert delicios in zilele de vara.

Pentru aceasta reteta de dulceata de papadie avem nevoie de urmatoarele: 1 kg flori proaspete de papadie, 0.5 l apa, 1 kg de zahar, 5 lamai mari.

Mod de preparare dulceata de papadie: Florile de papadie se pun in apa fierbiente si lasa la fiert 2 minute. Se acopera vasul timp de 20 de minute, dupa care se strecoara lichidul, presand bine florile. Sucul rezultat se amesteca cu zaharul si se pune la fiert pentru 5 minute. Se adauga lamaile tocate marunt, cu tot cu coaja si se mai lasa inca 5 minute la fiert, amestecand incontinuu. Se ia vasul de pe foc, sa lasa siropul sa se linisteasca 30 de minute. Daca este prea consistent, sa mai adauga 1-2 cani de apa si se mai fierbe cateva minute. Se toarna in borcane si se depoziteaza in camara.

Sursa foto Shutterstock dulceata de papadie

 

 Tu ce alte retete de dulceata din flori mai faci? Ai o reteta, trimite-o aici!