Idee de cina rapida si gustoasa. Servita cu un pahar cu vin alb.

Cum filetam pestele ? Pestele se curata de solzi si la interior. Se scot icrele cu grija, apoi pestele se spala bine si se lasa la scurs intr-o sita. Pestele se sterge cu o carpa curata sau se tamponeaza cu mai multe prosoape din hartie absorbanta.

“Limbile” cu icre viu colorate in portocaliu spre rosu, se scot cu grija si se curata de pielite. Ficatul si grasimea din peste se scoate cu grija si se va utiliza pentru pregatirea unor aperitive delicioase cu paine prajita (reteta in curand).

Filetarea pestelui se face folosind un cutit special pentru peste, cu lama subtire, usor incovoiata, bine ascutit. Se merge cu lama cutitului, pe fiecare parte a pestelui, pe rand, plecand cu cutitul de la coada spre cap, din aproape in aproape, pe langa sira cu oase. File-urile astfel obtinute se curata de oasele ramase, folosind o penseta.

Pentru reteta actuala se folosesc felii taiate oblic, din file-ul de pastrav somonat, curatat de oase si inotatoarele mici.

Ce facem cu capul, coada si sira pestelui filetat ? Filetarea pestelui nu este o operatie simpla, la care sa ai rezultate spectaculoase de la prima incercare. Nu este insa, un motiv, sa renunti usor. Numai incercand si repetand pana obtii ceea ce doresti, se reuseste. Cu rabdare si insistenta, pe la al 50-lea peste filetat, te vei mira cu siguranta, de rezultatul filetarii

Din cap, coada si sira plina de carne se face o ciorba de peste deosebita.

In timp, cand filetarea pestelui va da rezultate spectaculoase si carnea ramasa pe oase va fi tot mai putina, din fieberea “ramasitelor” impreuna cu o ceapa mica, 2 frunze de dafin si 10 boabe de piper, se va obtine fondul de peste. Dupa strecurarea fierturii se pastreaza numai partea lichida, in recipiente mici din plastic, inchise cu capac, in congelator. Fondul de peste poate fi utilizat in diverse retete pe baza de peste si/ sau fructe de mare.

Ingrediente de trebuinta in reteta: bucati din file-uri de pastrav somonat, bere, oua proaspete, de gaina (cumparate de la precupete), pesmet (optional, pentru a obtine o crusta mai crocanta, dupa prajire), unt proaspat (cumparat de la ciobani), faina de grau, de calitate (trei nule sau pentru cozonac), usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, boia de ardei iute si boia de ardei dulce, fulgi de ardei iute, ulei de floarea soarelui, lamaie.

Ingredientele pentru aluat (oua, faina, pesmet, bere, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia) se bat cu telul sau cu o furculita pana se obtine un amestec de consistenta aluatului pentru clatite.

Oarece secret culinar ! Cu bere neagra, aluatul va fi mai pufos si din preparat se va degaja o tenta de miros de cafea.

File-urile de pastrav somonat se pun in aluatul facut cu bere si se inglobeaza in aluat, omogen, pe toate partile.

File-urile de peste se prajesc intr-un amestec incins, de ulei din floarea soarelui si unt, in care s-au calit anterior 2 catei de usturoi, ulterior scosi si cateva firisoare de fulgi din ardei iute.

Pestele se poate praji si intr-un amestec de ulei din floarea soarelui cu ulei de masline, aromatizat cu ardei iute/ cimbru/ busuioc (reteta si poze in curand).

In timpul prajirii se stoarce zeama de lamaie, deasupra pestelui.

Pestele se serveste ca aperitv cald, stropit cu zeama de lamaie, langa o felie de paine prajita si o ceasca de tuica din prune, rece.

Preparatul poate fi servit si ca fel principal cu garnitura din piure de cartofi sau cu garnitura de cartofi prajiti, impreuna cu un pahar de vin alb, sec, rece.

Aceasta reteta a fost testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri