Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru tort cu ciocolata si cirese:
    100 g unt 3 oua 150 g zahar brun 100 g zahar alb 120 g smantana fermentata 20% grasime 50 ml ulei vegetal 1 lingurita extract vanilie 1 lingurita esenta rom 80 g cacao 250 g faina 1 praf sare 1 lingurita praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu 100 g ciocolata neagra cu continut 70% cacao 400 g cirese proaspete


pentru topping:

    200 ml frisca lichida 200 g ciocolata neagra 15 cirese proaspete cu codite (optional) fistic tocat

 

Mod de preparare tort cu ciocolata si cirese:

Incingeti cuptorul la 175 grade Celsius. Ungeti cu unt o forma de tort cu diametrul de 23 de cm, tapetati fundul formei cu hartie de copt. Spalati ciresele, scoateti-le samburii si taiati fiecare cireasa pe jumatate. Lasati-le deoparte

Intr-un castron rezistent de plastic puneti untul si dati castronul la cuptorul cu microunde pentru aproximativ 20 de secunde, sau pana ce untul se topeste complet. Puteti topi untul separat intr-un ibric pe foc, dar asa veti avea mai multe vase de spalat :). Untul nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar topit, caldut. Daca este prea fierbinte, atunci il lasati sa se mai raceasca, testandu-l cu degetul. Adaugati zaharul brun si zaharul alb, amestecati cu ajutorul unui tel.
Adaugati si ouale amestecand incontinuu, dupa care smantana fermentata, uleiul vegetal, extractul de vanilie si esenta de rom.
Incorporati faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea, amestecand usor cu telul. La sfarsit tocati ciocolata neagra in bucatele si adaugati la compozitia rezultata, impreuna cu ciresele tocate.

Turnati compozitia in forma de tort pregatita anterior.

Dati forma la cuptorul incins la 175 grade Celsius si lasati sa se coaca lent timp de 50-60 de minute. Testati blatul cu o scobitoare. Cand infigeti scobitoarea in blat, trebuie sa gasiti pe scobitoare firmituri de blat si ciocolata. Daca observati ca pe scobitoare este o compozitie vascoasa, mai lasati blatul la cuptor inca 10 minute. Scoateti blatul din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet in forma.
Indepartati inelul formei si asezati blatul pe platoul de servit.

Pentru topping: intr-un ibric mic incalziti smantana lichida, stingeti focul si adaugati ciocolata neagra, lasati ibricul asa pentru 1 minut. Apoi cu ajutorul unui tel mic amestecati energic compozitia pana ce toata ciocolata s-a topit si a capatat un aspect lucios.

 

Turnati ciocolata direct din ibric peste blatul racit, ajutandu-va de o lingura, astfel incat ciocolata sa curga pe marginile tortului si sa formeze dare. Cat inca ciocolata este usor calduta, asezati ciresele pe tort si presarati fisticul. Cand ciocolata se va raci, ciresele si fisticul vor fi "fixate" in ciocolata. Dati tortul la frigider pentru cel putin 1 ora. Apoi puteti servi.

O reteta propusa de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/