Mancarurile pregatite de bunica raman etalonul dupa care judecam aproape toate felurile de mancare, mai ales daca sunt pregatite chiar de noi. Retetele pe care le-am invatat de la ea raman preferatele noastre. In luna octombrie, La Cucina ne invata sa pregatim unul dintre mancarurile copilariei noastre: cartofi gratinati.
Cartofii gratinati sunt cunoscuti sub diferite nume, dar indiferent daca le spunem cartofi frantuzesti, cartofi taranesti sau cartofi cu smantana, raman la fel de gustosi.
Ingrediente:
600g cartofi medii
20 g unt
200g cascaval
200g smantana
250ml lapte
2 linguri de gris
ulei de masline
2 crengute de cimbru
sare
Cum preparam:
Cartofii gratinati au fost imprumutati din bucataria Frantei, unde se numesc Gratin dauphinois. Felul de mancare originar din regiunea Dauphiné este o specialitate locala foarte apreciata. Ingredientele folosite sunt putin diferite de cele cu care suntem obisnuiti noi. Pe langa cartofi feliati, lapte si branza, cartofii gratinati sunt aromati si cu usturoi tocat marunt. Reteta a devenit atat de populara incat astazi ne putem bucura de nenumarate variatii ale ei: cu vinete, telina sau praz.
Mai multe retete te asteapta pe site-ul www.lacucina.ro.