Cartofii gratinati sunt cunoscuti sub diferite nume, dar indiferent daca le spunem cartofi frantuzesti, cartofi taranesti sau cartofi cu smantana, raman la fel de gustosi.

Mancarurile pregatite de bunica raman etalonul dupa care judecam aproape toate felurile de mancare, mai ales daca sunt pregatite chiar de noi. Retetele pe care le-am invatat de la ea raman preferatele noastre. In luna octombrie, La Cucina ne invata sa pregatim unul dintre mancarurile copilariei noastre: cartofi gratinati.

Cartofii gratinati sunt cunoscuti sub diferite nume, dar indiferent daca le spunem cartofi frantuzesti, cartofi taranesti sau cartofi cu smantana, raman la fel de gustosi.

Ingrediente:
600g cartofi medii
20 g unt
200g cascaval
200g smantana
250ml lapte
2 linguri de gris
ulei de masline
2 crengute de cimbru
sare

Cum preparam:

  • Curatam cartofii si-i taiem rondele subtiri. Pentru a obtine felii cu o grosime egala putem folosi o razatoare. Asezam feliile de cartofi pe o tava. Preparam sosul. Topim untul ntr-o craticioara, punem grisul, amestecam bine si turnam laptele si smantana. Fierbem 2-3 minute, amestecând continuu.
  • Intre timp radem cascavalul pe razatoarea mare. Punem cascavalul peste sosul de smantana si oprim focul. Asezonam cu sare si piper dupa gust.
  • Asezam rondelele de cartofii intr-un vas de iena n straturi. Turnam sosul de smantana deasupra si presaram deasupra frunzulite de cimbru.
  • Coacem 30 minute la foc moderat. Cand cartofii gratinati sunt gata deasupra se va forma o crusta crocanta si aurie.
  • Raspandim sosul cat mai uniform si netezim feliile de cartofi folosind o lingura. Inainte de a aseza tava n cuptor, punem bucatele de unt si frunze de cimbru.

Cartofii gratinati au fost imprumutati din bucataria Frantei, unde se numesc Gratin dauphinois. Felul de mancare originar din regiunea Dauphiné este o specialitate locala foarte apreciata. Ingredientele folosite sunt putin diferite de cele cu care suntem obisnuiti noi. Pe langa cartofi feliati, lapte si branza, cartofii gratinati sunt aromati si cu usturoi tocat marunt. Reteta a devenit atat de populara incat astazi ne putem bucura de nenumarate variatii ale ei: cu vinete, telina sau praz.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie

Mai multe retete te asteapta pe site-ul www.lacucina.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri