Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tarta cu dovleac si nuci pecan:

Ingrediente blat pentru tava de 24 cm:

    275 grame faina alba 1/2 lingurita sare de mare 60 ml apa (lasata in frigider pentru 5 minute) 1/4 lingurita ienibahar macinat 1/4 lingurita ghimbir praf 140 grame unt rece (80% grasime) taiat cubulete 1 lingurita de miere

Ingrediente umplutura:

    230 grame dovleac copt (pireu) 2 -3 oua 65 ml iaurt grecesc 1 praf nucsoara 1 praf ienibahar 1 praf ghimbir 100 grame nuci pecan 50 grame fistic crud 135 grame zahar brun sau miere un praf de sare 40 grame unt 2 lingurite extract de vanilie 1 picatura esenta de bergamota (optional) sau coaja de lamaie sos de caramel (optional)

Mod de preparare blat:

1. Intr-un bol mare se amesteca faina si sarea.
2. Se adauga untul si se faramiteaza intre degete impreuna cu faina.
3. Se adauga mierea, apa rece si se framanta din nou cu mana timp de 4-5 minute.
4. Se formeaza o bila si se pastreaza in folie alimentara de plastic pentru 30-35 de minute, la frigider.
5. Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute, se scoate din frigider si pe o suprafata presarata cu faina, se intinde cu sucitorul, preferabil intr-o forma rotunda. Diametrul aluatului sa depaseasca diametrul tavii cu minim 5 cm.
6. Se aduna pe sucitor si se aseaza peste tava, modeland aluatul dupa forma tavii. Surplusul de aluat se indeparteaza cu un cutit.
7. Aluatul se inteapa din loc in loc cu ajutorul unei furculite.
8. Se pastreaza la frigider pentru inca 15 minute, se decupeaza o hartie de copt de 29 cms si se aseaza peste aluat, presarat cu cateva boabe de fasole.
9. Se introduce la cuptor incalzit la 190 de grade pentru 15 de minute.
10. Se indeparteaza hartia de copt si boabele de fasole si se mai lasa la copt pentru inca 5-6 minute. Se lasa la racit. Intre timp se pregateste umplutura.

Mod de preparare umplutura:

1. Nucile si fisticul se prajesc la cuptor (200 grade, 5-7 minute) intr-o tava cu hartie de copt.
2. Se amesteca pireul de dovleac, zaharul si condimentele adaugand treptat cate un ou si un praf de sare.
3. Se adauga unt moale, iaurt, extract de vanilie, se amesteca si la final se adauga (optional) o picatura de esenta de bergamota.
4. Se toarna compozitia peste tarta si deasupra se presara cu nuci pecan si fistic.
5. Se reintroduce la cuptorul incalzit la 190 de grade pentru 35 de minute.
6. Se consuma cu sos de caramel (optional), homemade sau gata preparat din comert.

Pentru a descoperi si alte retete deosebite, accesati blogul culinariadaciana.blogspot.ro