Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru zacusca de ciuperci:

 

    700 g ciuperci (champignon, ghebe, pleurotus, etc) 500 g ceapa 4-5 bucati morcov 1 kg ardei capia (gogosari) 1 kg rosii 300 ml ulei sare, piper 1 lingurita boia dulce 1 foaie dafin
Cum preparam zacusca de ciuperci:

Ceapa, morcovul si ardeii capia se trec, separat, prin masina de tocat sau prin robot. Ciupercile se rad pe razatoarea cu ochiuri mai mari sau se taie in cuburi/felii, daca vreti ca zacusca sa arate mai bine ;)
Rosiile se scufunda pentru cateva secunde in apa clocotita, se curata de coaja, apoi se trec prin masina de tocat, robot sau se rad pe razatoarea cu ochiuri mici.

Intr-un vas neaderent, mai gros, se pune uleiul impreuna cu 300 ml apa.
Se adauga ceapa si morcovul si se lasa sa fiarba acoperit, pana cand scade toata apa, iar ceapa si morcovul sunt moi. Se pun ciupercile si se amesteca bine. Se adauga boiaua dulce, foaia de dafin, apoi, dupa gust, sare si piper. Dupa 20-25 minute se pun in oala ardeii, iar dupa inca 15-20 minute vine si randul rosiilor. Se amesteca bine si se lasa sa palpaie, neacoperit, la foc mic, amestecand des sa nu se lipeasca de fundul vasului. Tocana de legume este gata in aprox. 2 ore sau atunci cand a scazut tot sucul de la rosii, s-a ingrosat, iar uleiul s-a ridicat la suprafata.
La final se mai adauga sare si piper daca mai este nevoie.
Zacusca de ciuperci se pune fierbinte in borcanele sterilizate. Se toarna un strat subtire de ulei la suprafata si se infileteaza imediat capacele.
Pentru a avea siguranta ca zacusca va tine peste iarna, borcanele se mai tin in cuptor sau se fierb intr-un vas cu apa, timp de 20-25 minute.

Sfaturi:

- Puteti folosi cu succes si ciuperci din conserva.
- Pentru un gust si mai bun, puteti coace ardeii.
- Pentru ca zacusca sa nu fermenteze, nu folositi ardei gras, ci numai capia sau gogosar.

O reteta recomandata de blogul truedelights.ro