Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru varza a la cluj:
    o varza mare 1 kg de carne de porc cateva felii de slanina afumata 3-4 cepe o lingura plina de bulion pasta boia de ardei (iute sau dulce, dupa gust) 100 g orez ulei piper sare smantana.

Mod de preparare varza a la cluj:

Carnea si slanina afumata se dau prin masina de tocat. Ceapa se taie marunt si se caleste usor, inabusit, intr-o tigaie cu ulei, apoi se adauga si carnea tocata sa se caleasca 10 minute dupa care se da deoparte. Orezul se spala si se lasa in apa calda, apoi se omogenizeaza cu ceapa si carnea. Se da un praf de piper. Varza se da prin razatoare si se freaca cu sare.

Intr-o oala ceramica sau alt vas care poate merge si la cuptor, se pune un strat de varza, un strat de carne tocata, iar deasupra iarasi un strat de varza.
Bulionul si boiaua se dilueaza in doua pahare mari de apa si se toarna peste mancare. Se lasa la fiert la foc domol, sau la cuptor, timp de 2-3 ore, pana cand varza e bine fiarta, fara sa amestecati in ea, doar miscati oala din manere in stanga si in dreapta din cand in cand. Daca mai este nevoie, mai adaugati apa.
Se serveste cu paine, sau cu mamaliguta calda, cu smantana si, optional, cu ardei iute.

O reteta propusa de blogul retete-vechi-si-noi.info