6 prajituri de post deosebit de gustoase

Placinta de mere si nuca macinata

Placinta de mere si nuca macinata

1 / 6

Timp de preparare: 40 - min; Dificultate: redusa

Ingrediente: 2 kg mere, 1 cana (250g) faina, 1 cana (250g) gris, 1 cana (250g) zahar, 3 linguri nuca macinata, 4 pliculete zahar vanilat,  scortisoara, ulei

Mod de preparare:  Se razuiesc merele cu tot cu coaja (bine spalate)si se amesteca cu scortisoara si zaharul vanilat. Se amesteca faina, zaharul si grisul si se imparte in 2 parti. Intr-o tava se pune suficient ulei cca 1-2 mm grosime.

Se pune o parte din praful preparat mai devreme, apoi jumatate din mere, se adauga si restul prafului, iar deasupra se pune cealalta parte din merele razuite. Deasupra se presara zahar (cam 3 linguri) si nuca macinata. Se coace la cuptor cca 35-40 minute. Nu va speriati! Uleiul se incalzeste, merele isi lasa zeama si astfel se coc cele doua straturi de cereale.

Prajitura va fi extraordinara. Cu cat prajitura este mai rece, cu atat prinde contur si devine mai aromata. Reteta este foarte usor de facut fiind indicata chiar si pentru copii si adolescenti.

O reteta propusa de: Greuceanu Zora (zora)

Cornulete vanilate de post

Cornulete vanilate de post

2 / 6

Timp de preparare: 30 - min, Dificultate: redusa

Ingrediente: 280g-faina; 1-plic de vanilie; 200g-margarina; 100g-migdale decojite si razuite; 50g-zahar

Mod de preparare:

Se presara peste faina migdalele, zaharul, zaharul vanilat. Peste acestea se pune margarina si se amesteca. Din aluatul obtinut se formeaza role de grosimea unui creion care se taie in bucatele de 5 cm lungime, dandu-le forma de cornulete. Apoi se coc intr-o tava unsa timp de 10-15min. Dupa ce s-au copt cornuletele fierbinti se tavalesc prin zahar pudra cu vanilie.

O reteta propusa de: Isabela Stoica (stoicaisabela)

Trandafir de post

Trandafir de post

3 / 6

Dificultate: redusa

Se face o maia din 200 ml nectar de fructe (portocale, caise, piersici), 30 gr drojdie si doua linguri de faina. Separat se amesteca 400 gr faina, un praf de copt, 4 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat, zeama de la jumatate de lamaie sau portocala (iese aluatul mai fraged). Se framanta amestecul cu maiaua, un aluat moale, punand la framantat si 60 ml ulei. Se lasa la dospit 2-3 ore.

Pentru umplutura avem nevoie de: 200 gr nuci, 5 linguri zahar, 2 pliculete zahar vanilat, 3 lingurite cacao, 100 ml nectar. Se fierb pana se omogenizeaza.

Se intinde o foaie pe care se pune umplutura, se ruleaza si se taie in 10-12 bucati care se pun cu taietura in sus, in tava rotunda unsa cu ulei sau in care s-a pus hartie de copt. Se coace 30-40 minute la foc mediu. Dupa coacere se unge cu miere si se poate presara cocos. Umplutura se poate face si din dovleac, mere, visine de compot.

O reteta propusa de: sicilia sicilia (sicilia)

Prajitura de post cu dulceata

Prajitura de post cu dulceata

4 / 6

Dificultate: redusa

Ingrediente:  1 borcan dulceata 400 grame [prune,afine,etc.]; 1 borcan apa; 10 linguri zahar; 10 linguri ulei; 400g. faina; 1 praf de copt

Mod de preparare:

Se amesteca toate aceste ingrediente. Se unge o tava[normala]cu ulei si se tapeteaza cu faina,unde se toarna compozitia si se da la copt cca.30 minute. Se serveste rece taiata bucatele chiar si cu ceai sau cu lapte.

O reteta propusa de: Angela  Jurca (melajurca)

Tort de post

Tort de post

5 / 6

Dificultate: redusa

Pentru blat ai nevoie de: 150 g nuca macinata, 100 g zahar, 1 plic praf de copt, 250 ml apa minerala,  linguri faina (compozita trebuie sa aiba consistenta unui chec).

Amesteci zaharul cu apa minerala, nuca, praful de copt, faina si pui compozitia intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit.

Crema:  Pentru crema poti sa folosesti frisca vegetala simpla sau amestecata cu nuca macinata (sau alune); daca prajesti putin nuca sau alunele este mai bine. Poti sa amesteci frisca si cu fructe: capsuni, zmeura sau amestec de fructe de padure

O alta varianta de crema este cea din plicuri de crema instant la care se inlocuieste laptele cu apa minerala, suc sau cafea, dupa dorinta.

O reteta propusa de: sicilia sicilia (sicilia)

Prajitura de morcov cu gem de fructe

Prajitura de morcov cu gem de fructe

6 / 6

Ingrediente:  o cana de morcov ras pe razatoarea mica; 100 ml de ulei; 100 g zahar; un praf de copt dizolvat in apa cu putin otet; zahar vanilat; faina alba cat cuprinde pentru a face aluatul.

Mod de preparare:

Se amesteca totul si se obtin doua foi moi de marimea tavii si forma dorita. Se asaza prima foaie in tava cu grija sa nu se rupa. Se unge cu un gem de fructe mai tare, apoi se pune cea de-a doua foaie peste si se baga la cuptor la foc potrivit pentru circa 30-35 de min.

Dupa coacere se lasa la racit. Se taie in forme dorite (romburi/patrate,etc..)  si se pudreaza cu zahar pudra... Sunt un deliciu!!

Pofta buna!

O reteta propusa de Aliandra

Sursa retetelor culinare: delly.ro

Placinta de mere si nuca macinata
Cornulete vanilate de post
Trandafir de post
Prajitura de post cu dulceata
Tort de post
Prajitura de morcov cu gem de fructe

Rezumat

Placinta de mere si nuca macinata, cornulete vanilate, trandafir de post, prajitura delicioasa cu morcov si gem de fructe, tort de post si prajitura cu dulceata - iata cateva retetele de prajturi traditionale care pot face dintr-o zi lunga de post una incantatoare.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri