Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru blat:
Se bat albusurile tari impreuna cu zaharul, adaugam galbenusurile pe rand si amestecam bine cu mixerul. Acum renuntam la mixer si incepem sa adaugam faina si praful de copt amestecand usor cu lingura de lemn. Turnam blatul in forma cu diametrul de 26 cm, unsa si tapetata cu faina ; coacem la cuptorul preincalzit pentru 20 min, foc potrivit, pana trece testul scobitoarea. Se scoate blatul si se lasa la racit.
Crema (diplomatul) :
Decor:
Mod de preparare:
Se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele putin cate putin si se pune la fiert pe bain -
marie amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana subtire. Se dizolva gelatina in 100 ml
apa rece si apoi se adauga la crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca.
Cand incepe sa se ingroase se amesteca cu frisca, albusurile batute spuma, stafidele si fructele.
Rezulta o crema pufoasa si delicioasa.
Daca facem tortul rotund:
Alegem o forma cu diametrul de 28 cm sau o oala(tapetata cu folie alimentara) in care sa fixam blatul..
Taiem blatul in doua si punem prima parte pe fundul formei ,il insiropam si adaugam toata crema.Punem bucata de blat superior si-l insiropam si pe acesta . Dam la frigider pana a doua zi cand il scoatem din forma si ornam ,dupa imaginatie, cu multa frisca si fructe .
Daca facem tortul dreptunghiular, ca in imagini :
Tapetam cu folie de plastic o tava cu peretii inalti (30/40cm) si piscoturile, le trecem repede prin siropul de la compot. Asezam un rand pe fundul formei, turnam crema si apoi, un alt strat de piscoturi, deasupra!
Dam la frigider si ornam a doua zi.
Rezulta un tort imens !
O reteta propusa de blogul calatorii-culinare-adina.blogspot.ro
O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)