Panettone, binecunoscutul cozonac italian sub forma unei briose mari, umpluta cu stafide si fructe confiate, constituie desertul traditional in Italia in perioada sarbatorilor.
Timp de preparare: 60 - min
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru panettone:
2 oua
| 140 g unt topit
| 80 ml lapte
| ½ lingurita sare
| 85 g zahar
| 350 g faina
| 1 pliculet drojdie granule
| 100 g fructe confiate/ stafide
| esenta de migdale
| 100 g gem de caise
| fulgi de migdale pentru ornat
Mod de preparare panettone:
Pentru framantare eu am folosit masina de paine dar puteti framanta cu usurinta si cu mainile acest tip de aluat pentru ca este foarte elastic. Se amesteca in cuva ingredientele lichide: laptele, untul topit, ouale si esenta de migdale. Se adauga apoi zaharul, sarea, faina si drojdia, fara a amesteca.
Se introduce cuva in masina de paine si se selecteaza programul aferent aluatului dospit.
La sfarsitul primului ciclu de framantare se adauga fructele confiate/ stafidele.
In cazul in care nu folositi masina de paine, se incorporeaza ingredientele lichide in faina amestecata cu sarea, zaharul si drojdia si se framanta aluatul pana ce devine elastic.
Se adaugai fructele confiate/ stafidele si se lasa aluatul la dospit cca 1 ora intr-un castron acoperit cu un servet, intr-un loc cald.
Eu am pus cam 60 g de fructe confiate dar data viitoare voi pune cu siguranta 100 g.
La finalul procesului de dospire (in ambele situatii), aluatul se framanta putin (1-2 minute) si se pune in forma pentru copt (eu am folosit o forma cilindrica cu fundul detasabil, diametru de 15 cm si inaltime de 11 cm), tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa cu unt pe margini.
Se mai lasa la dospit inca 30 - 40 de minute, pana ce aluatul ajunge la marginea superioara a formei.
Se introduce forma pe raftul de jos al cuptorului incalzit in prealabil la 180 gr C si se coace 30-40 de minute.
Daca suprafata devine prea inchisa la culoare, se acopera la jumatatea timpului de coacere cu hartie pentru copt (la mine de exemplu nu a fost cazul dar depinde foarte mult de cuptor).
Se scoate panettone din cuptor si se lasa 5 minute la racit, in forma.
Se desface forma si se lasa apoi la racit pe un gratar de bucatarie.
Se freaca gemul de caise pana se face pasta si se intinde pe panettone cu ajutorul unei pensule.
Se presara fulgi de migdale pentru decor.
O reteta propusa de: daniela (garbo213849)
Aceasta reteta participa la concursul: Castiga ustensile pentru bucatarie de la Dr Oetker!
Participa si tu!
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|