Sa ne dregem dupa sarbatori! 5 retete de ciorbe de sezon

Ciorba de legume cu bors

Ciorba de legume cu bors

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru ciorba de legume:

  • 2 morcovi
  • 2 buc pastarnac
  • 2 cepe mici
  • 1 gogosar
  • 3 cartofi
  • 1/2 gulie mare sau o gulie mai mica
  • 1 rosie decojita
  • sare de mare
  • piper
  • 2.5 l apa
  • 1 lingurita cu varf bors magic cu leustean
  • patrunjel verde

Mod de preparare ciorba de legume cu bors:

Punem apa la fiert intr-un vas de aprox 2.5 l. Spalam si curatam legumele. Morcovii si pasarnacul ii taiem rondele iar ceapa si gogosarul tocate marunt. Cand fierbe apa turnam legumele si lasam la fiert la foc potrvit. Adauagm si gulia taiata cubulete.
Sare si piper punem dupa gust.
Cand legumele sunt semifierte adaugam rosia decojita si taiata marunt si cartofii taiati cubulete.
Cand s-au fiert si cartoii adaugam borsul si lasam sa mai dea o data in clocot.
Luam de pe foc si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Se poate servi cu smantana!

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro/

 

Bors polonez

Bors polonez

2 / 5

Incepeti prin a fierbe aproximativ 1 kg de carne de pui, sarati si spumati.
Adaugati apoi 300 gr. de sfecla rosie, 300 gr. de varza alba, 500 gr. cartofi, 100 gr. morcovi, 300 gr. conopida si o ceapa.
Dupa ce au fiert legumele, adaugati si borsul si eventual (daca doriti) si pasta de tomate. Eu una nu am pus pentru ca mi-a fost mila sa stric culoarea frumoasa data de sfecla rosie.

E o ciorba acrisoara, numai buna de consumat dupa sarbatori.

O reteta recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro/

Supa de cartofi

Supa de cartofi

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru supa de cartofi:

  • 1 kg cartofi
  • 200 gr sunca de casa afumata sau afumatura cu os
  • 3 morcovi
  • 2 patrunjei
  • 1 ceapa mica
  • 1 buc ardei rosu
  • 500 ml smantana de casa sau 24% grasime + 1 lingura faina

verdeta: patrunjel, frunze telina, leustean sau tarhon

Mod de preparare supa de cartofi:

Curatam si taiem legumele, in afara de cartofi, rondele, iar ceapa cat mai marunt si le punem la calit in 2 linguri de ulei.Le asezonam cu piper, dupa 5 minute adaugam si sunca si mai lasam 2 minute, apoi adaugam apa si jumatate din verdeata taiata marunt.Lasam la fiert pana legumele sunt aproape fierte.Adaugam cartofii taiati cubulete si fierbem pana sunt gata.Smantana o amestecam cu faina cu un tel, pana se omogenizeaza, adaugam 2 polonice de supa, mai amestecam o data si apoi o turnam peste supa. Mai lasam supa pe foc pana da de 2 ori in clocot, asezonam cu sare si piper apoi oprim focul si punem restul de verdeata.Pofta buna!

O reteta propusa de blogul luckycake.ro/

 

Ciorba de varza

Ciorba de varza

4 / 5

Treci prin piata si te uiti pe tarabe, la tarani, dupa o varza proaspata, de aia de-a noastra, romaneasca, cu foi groase. Vezi sa nu fie inghetata. Daca nu gasesti, poti cumpara si din market, dar este precis turceasca si nu este prea gustoasa. Daca nu ai uitat, in noiembrie, sa pui in niste ziare, cateva capatani de varza si sa le adapostesti prin balcon, nu chiar in directia vantului rece, de iarna, poti folosi o varza din cele puse bine.

Cureti niste radacini de morcov, pastarnac, patrunjel, telina si o ceapa. Le speli bine. Scoti niste ardei gras tocat si rosii intregi, din congelator. Dai legumele pe razatoare si le calesti intr-o oala, in untura de pasare sau in ulei de floarea soarelui. Pui sare, piper, cateva fire de ardei iute (tinut in sticlute, cu sare, de cu toamna). Merge si cu boia de ardei iute. Adaugi si ardeiul gras (inghetat).

Calesti la foc potrivit, toate legumele, amestecand cu o lingura de lemnm, pana „sticleste” ceapa. Adaugi varza taiata fin si mai rostogolesti prin oala, cu lingura de lemn, pana se moaie usor si firele de varza.

Completezi cu apa rece si lasi ciorba la fiert vreo 45 de minute. Adaugi niste fire de marar verde tocat fin si niste fire de cimbru uscat. Cojesti de pielite, rosiile (le treci mai intai, prin jet de apa calduta). Le tai marunt si le pui in ciorba. Mai lasi la fiert vreo 15 minute.

Opresti focul si adaugi un ou batut, in ciorba, amestecand cu polonicul, pentru omogenizare. Pui niste leustean uscat, faramitat intre degete. Lasi ciorba sa se linisteasca, cu capacul pus pe oala.

Se serveste fierbinte, cu mamaliga calda si ardei iute. Daca adaugi niste smantana, gustul este deosebit, dar nu prea mai faci detoxifierea organismului.

O reteta recomandata de blogul www.despremancare.ro/

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana

5 / 5

Pentru 4 portii am folosit asa: 1 piept de pui, un morcov, un patrunjel radacina, 2 cartofi mari, o ceapa, 2 l de supa de oase, sare, piper, patrunjel verde, smantana, 1 ou, 3 linguri de otet, usturoi.

Se face asa: Mai intai am taiat pieptul de pui in bucatele mici si le-am pus la fiert in supa de oase. Dupa ce am curatat si spalat legumele, le-am taiat in bucati mai mici, ca pentru orice supa de legume, si le-am pus la fiert alaturi de carne, dupa ce am spumat fiertura.

 

Am lasat la foc moale (tigaile ceramice se folosesc doar cu o flacara relativ mica, in orice caz, care sa nu depaseasca diametrul lor) cca 30 de minute din momentul inceperii fierberii, apoi am dat deoparte oala, am scos legumele cu spumiera si le-am pasat pe toate in blender.

Am pus piureul de legume la loc in oala, am asezat din nou pe foc si, pana a ajuns la punctul de fierbere, am pregatit dresala din ou si 2 linguri pline de smantana.

La urma am dat sare si piper, am adaugat otetul (se pune dupa gust) iar la urma de tot am adaugat un catel de usturoi taiat foarte marunt. Am lasat sa mai dea cateva clocote (asta inseamna inca cel mult un minut), si imediat dupa ce am inchis focul am presarat patrunjelul verde, tocat.

Cand am servit, am mai adaugat putin patrunjel proaspat in farfurie. Cine doreste, mai poate adauga smantana in ciorba si o poate servi cu ardei iute.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.retete-vechi-si-noi.info/

Ciorba de legume cu bors
Bors polonez
Supa de cartofi
Ciorba de varza
Ciorba radauteana

Rezumat

Sarbatorile au trecut, insa meniurile grele inca se resimt in organism. Va propunem o saptamana fara mancaruri grase, lipsite de sosuri si carnuri grase. Incepem cu o ciorba preparata cu bors sau una acrita cu zeama de varza. Aveti de unde alege.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri