4 / 6

Ciorba de varza

Treci prin piata si te uiti pe tarabe, la tarani, dupa o varza proaspata, de aia de-a noastra, romaneasca, cu foi groase. Vezi sa nu fie inghetata. Daca nu gasesti, poti cumpara si din market, dar este precis turceasca si nu este prea gustoasa. Daca nu ai uitat, in noiembrie, sa pui in niste ziare, cateva capatani de varza si sa le adapostesti prin balcon, nu chiar in directia vantului rece, de iarna, poti folosi o varza din cele puse bine.

Cureti niste radacini de morcov, pastarnac, patrunjel, telina si o ceapa. Le speli bine. Scoti niste ardei gras tocat si rosii intregi, din congelator. Dai legumele pe razatoare si le calesti intr-o oala, in untura de pasare sau in ulei de floarea soarelui. Pui sare, piper, cateva fire de ardei iute (tinut in sticlute, cu sare, de cu toamna). Merge si cu boia de ardei iute. Adaugi si ardeiul gras (inghetat).

Calesti la foc potrivit, toate legumele, amestecand cu o lingura de lemnm, pana „sticleste” ceapa. Adaugi varza taiata fin si mai rostogolesti prin oala, cu lingura de lemn, pana se moaie usor si firele de varza.

Completezi cu apa rece si lasi ciorba la fiert vreo 45 de minute. Adaugi niste fire de marar verde tocat fin si niste fire de cimbru uscat. Cojesti de pielite, rosiile (le treci mai intai, prin jet de apa calduta). Le tai marunt si le pui in ciorba. Mai lasi la fiert vreo 15 minute.

Opresti focul si adaugi un ou batut, in ciorba, amestecand cu polonicul, pentru omogenizare. Pui niste leustean uscat, faramitat intre degete. Lasi ciorba sa se linisteasca, cu capacul pus pe oala.

Se serveste fierbinte, cu mamaliga calda si ardei iute. Daca adaugi niste smantana, gustul este deosebit, dar nu prea mai faci detoxifierea organismului.

O reteta recomandata de blogul www.despremancare.ro/

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri