5 retete de fripturi de incercat de Craciun

Cotlet glazurat cu morcovi si broccoli

Cotlet glazurat cu morcovi si broccoli

2 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru cotlet glazurat cu morcovi si broccoli:

  • cotlet de porc 600 gr

Pentru glazura: 1 lingurita miere,2 lingurite mustar cu boabe, amestec de seminte de fenicul,de coriandru si boabe de piper pisate in mojar -o lingurita

  • sare
  • ulei de masline
  • pt garnitura:
  • 400 gr morcovi
  • 200 grame broccoli( congelat)
  • o mana de fasole verde congelata
  • 50 gr unt
  • cimbru

Pentru sos:

  • 1/2 lingura faina
  • 1 lingura sos barbeque
  • 50 ml apa

Mod de preparare cotlet glazurat cu morcovi si broccoli:

Intr-o tigaie cu maner metalic incingem 1 lingura ulei de masline. Carnea o saram bine apoi o rumenim bine in tigaia incinsa (dureaza cam 5 minute). Apoi il glazuram cu amestecul de miere, mustar si condimente, turnam in tigaie 50 ml apa si il dam la cuptor timp de 40 minute la 200 grade. La jumatatea timpului verificam daca nu a scazut prea mult sosul si daca mai trebuie adaugam inca 50 ml apa. Daca aveti termometru de bucatarie, ca sa fie gata carnea trebuie sa aiba 65 grade celsius.

Morcovii ii curatam, apoi ii taiem in bucati mai mari si ii punem la fiert in apa cu sare cam 15 -20 minute (pana sunt fierti aproape de tot) adaugam si broccoli si fasolea verde si lasam sa fiarba cam 3 -4 minute apoi strecuram. Intr-o tigaie topim untul, punem legumele asezonam cu sare si piper si cimbru, amestecam cu grija si lasam 2-3 minute la foc mediu.

Dupa ce carnea e gata o scoatem din tigaie, o punem pe o farfurie, acoperim cu o folie de aluminiu si o lasam sa isi lase sucurile.Tigaia in care am prajit carnea o punem la foc mic cu tot cu sosul din ea si adaugam faina, amestecam bine, apoi punem sosul barbeque si si zeama lasata de la carne. Amestecam din nou si adaugam apa, lasam sa fiarba la foc mic pana ajunge la consistenta dorita.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul luckycake.ro/

Pulpa de curcan cu legume la cuptor

Pulpa de curcan cu legume la cuptor

3 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru pulpa de curcan cu legume la cuptor:

  • 1 pulpa superioara de curcan (aprox 1200 gr)
  • 12 cartofi
  • 3 morcovi
  • 1 bucata mica radacina de telina
  • 2 cepe mici rosii
  • 1 mar

Pentru marinat:

  • 5 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita ghimbir macinat
  • 1/2 lingurita chili
  • 1 lingurita boabe de coriandru
  • 1 lingurita boabe de piper negru
  • 1 lingurita rasa sare de mare
  • 1/4 lingurita piper macinat
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1/2 cana vin alb
  • 1/2 cana apa
  • 1 ceapa alba
  • 1 capatana usuroi

Mod de preparare pulpa de curcan cu legume la cuptor:

Intr-un bol punem mai intai uleiul de masline. Ceapa o curatam si o tocam marunt iar usturoiul curatat il dam prin aparatul de pisat. Adaugam treptat toate condimentele insirate mai sus, turnam vinul si apa si amestecam. Punem carnea in marinata. o intoarcem de pe o parte pe alta, apoi acoperim vasul si dam la frigider timp de 3 ore.

Scoatem carnea din frigider si o asezam intr-o tava. Turnam marinata in tava peste carne. Cartofii, morcovii, ceapa si telina le curatam si le spalam bine. Cartofii ii taiem in doua, morcovii rondele de 3-4 cm, telina felii iar ceapa in doua. Asezam legumele in tava pe langa pulpa. Saram si piperam legumele si mai stropim cu putin vin.
Marul taiat il taiem in doua si il asezam in tava.
Acoperim tava cu folie de Al. si dam tava la cuptorul preincalzit la 190-200 de grade timp de aprox 50 de minute. Dupa ce s-a scurs acest timp indepartam folia, stropim carnea cu sosul din tava si dam din nou la cuptor timp de aprox 30 de minute, pana se rumeneste carnea deasupra.
Verificam cu o furculita daca carnea este patrunsa si daca da oprim focul si scoatem tava din cuptor.

Scoatem carnea si legumele pe un platou, feliem carnea si servim cald.
Pofta mare sa aveti daca alegeti sa gatiti aceasta mancare!

O reteta propusa de blogul timeaioo.blogspot.ro/

Pulpa de vitel inabusita in vin

Pulpa de vitel inabusita in vin

4 / 5

Dificultate: medie

Secretul cumparatorului! Cand intri in macelarie, ochesti o bucata de vrabioara de 1,5-2 Kg sau o bucata de pulpa de aceeasi greutate sau un muschiulet (de minim 0,6 Kg si maxim – cat te tine punga, pentru ca are pretul prohibitiv – cca. 50 lei/ Kg :( ) sau o bucata de muschi de cca. 1 Kg.

Carnea se curata de pielite si de tendoane (“uitate” intentionat sau nu de catre macelar, la “cererea” comerciantului, ca sa atarne ceva mai greu la cantar, ca si cum pretul nu ar fi destul de consistent ), se spala in jet de apa rece si se tamponeaza cu o carpa alba, curata.

Se incinge ulei de floarea soarelui intr-o cratita cu fundul gros sau intr-o tigaie adanca, din inox, cu fundul gros. Bucata de carne se prajeste la foc iute, cate 2 minute, pe fiecare fata, pana capata o crusta aramie.

Secretul bucatarului ! Inainte de a intoarce carnea, pe alta fata, se presara sare grunjoasa si piper, proaspat macinate, cimbru uscat, pe fata pe care vei intoarce carnea.

Cel mai mare secret! Cand intorci carnea, sa nu o intepi, pentru ca iese “mustul” si se va intari. Nu te opinti sa desprinzi carnea de fundul cratitei, ai rabdare pana se desprinde usor, atunci cand este deja facuta o pojghita aramie, pe suprafata carnii. Foloseste un cleste din inox sau din lemn, impreuna cu o lopatica din inox sau din lemn. Gospodinele care inteapa carnea, cand o intorc in cratita, nu trebuie sa se mire, ca friptura le va iesi tare. 

Cand intorci carnea pentru prajire pe ultima fata, adaugi in grasime 2 fire de ceapa verde, 1 ceapa alba, intreaga, cateva boabe de piper, 1 crenguta de rozmarin verde, 1 crenguta de cimbru verde, 2 foi de dafin, 2 catei de usturoi, cateva feliute de ardei iute.

Faci un amestec 1:1 din apa rece si vin rosu, intr-o cana si torni lichidul peste carnea incinsa.

Mic secret, esential insa! Daca nu ai avut vin din struguri, rosu, dulce sau vin dulce din fructe de padure, nu este gresit daca pui o lingurita de miere sau de zahar, in amestecul vin-apa si amesteci pana se dizolva.

Pazea! Turnarea lichidului se face cu grija, sa se prelinga, pe carnea incinsa, pentru a se incalzi lichidul, repede si in acelasi timp pentru a feri bucatarul de picaturile de lichid firbinte care i-ar putea pavoaza mainile si fata. :?

Adaugi in lichidul care deja fierbe cu spume, un paharel de tuica din prune. Tuica va fragezi si mai mult carnea.

Pui 2 morcovi in lichid, reduci focul la potrivit, pui capacul pe cratita si te inarmezi cu rabdare. :P Carnea va fierbe in suc propriu, vin si rachiu vreo 3 ore, pana ce varful cutitului intra usor, pana in mijlocul bucatoiului de carne.

Nu uita! Cat timp dureaza prepararea carnii poti sa faci orice altceva prin casa, numai sa nu omiti sa mai salti capacul la cratita, din cand in cand, sa nu sece lichidul si sa se prinda carnea de cratita. Daca este cazul, adaugi niste apa fiarta si racita, calduta (pe care trebuie sa o ai pregatita, mereu, pentru orice eventualitate).

Cand carnea s-a patruns suficient, se scoate pe un platou sau pe o tava si se acopera cu o foaie de staniol, sa redevina mustoasa. In acest timp, pui in sosul de la friptura, cartofi intregi si ciuperci albe, intregi. Sosul trebuie sa scada suficient de mult, pana se ingroase, in timp ce se fac cartofii si ciupercile (cca. 15 minute).

De retinut ! Nu puneti faina de grau sau amidon pentru ingrosarea sosului, ii strica gustul. Friptura se feliaza si se serveste cu garnitura de cartofi si morcovi fierti. Se presara patrunjel verde tocat fin. Peste bucatile de friptura se pune sosul, in care s-a fiert carnea. 

Friptura se poate servi cu o salata de castraveti, cu usturoi si marar verde, ulei de masline, otet de mere, sare si piper. Am uitat ceva ? Un pahar de vin rosu demisec va face festinul complet.

O reteta testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro/

 

Ciolan bavarez fiert in bere

Ciolan bavarez fiert in bere

5 / 5

Dificultate: medie

Reteta asta cu singuranta nu se incadreaza in categoria "easy dinner". E un proces mai indelungat, dar in final a meritat. A avut parte de un tratament regesc ciolanul asta. Intai l-am fiert o ora cu boabe de piper si foi de dafin. Apoi l-am cardilat cu cutitul... si am pisat in morjar 3 catei de usturoi cu cimbru proaspat, chimen si sare......Si am frecat bine ciolanul cu pasta obtinuta. Apoi l-am asezat intr-o tava, impreuna cu o ceapa taiata in sferturi si 5-6 catei de usturoi nedecojiti, am aruncat acolo si cateva crengute de cimbru si rozmarin si am turnal vreo 300ml de bere peste...L-am acoperit cu folie de aluminiu si l-am bagat la cuptor, la foc mic, pentru o ora. A mai ramas si un pic de bere pentru mine - rasplata pentru treaba facuta.

 

Dupa o ora, mai toata berea scazuse, asa ca ma mai turnat inca 300ml, l-am acoprit din nou, si l-am mai lasat 45 de minute in cuptor. Era atat de fraged si aromat - nu am destule cuvinte sa va explic; trebuie sa incercati si sa vedeti cu ochii vostri!

L-am servit cu varza calita cu cimbru si galuste de paine... si inca niste bere.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul www.leblogpiquant.com/

 

 

Friptura de porc cu crusta de verdeata

Friptura de porc cu crusta de verdeata

1 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru friptura de porc cu crusta de verdeata:

  • 1 bucata spata de porc
  • 1 pahar de patrunjel verde
  • 1 lingurita cimbru
  • 2 lingurite rozmarin
  • 1/4 cana ceapa verde tocata
  • 1/2 cana faina de malai
  • ulei
  • sare si piper

 

Mod de preparare friptura de porc cu crusta de verdeata:

Aceasta friptura de porc - lasata usor in sange - m-a cucerit de indata ce am auzit prima oara de ea. M-a cucerit si m-a intrigat pentru ca nu imi imaginam o friptura de porc cu malai, nu imi imaginam cum poate ceva atat de aratos sa fie atat de simplu de facut.

Toate condimentele verzi se pun intr-un robot si se amesteca bine, pana se formeaza o pasta.
Porcul se trece alternativ prin pasta din verdeata si malai si se prajeste intr-o tigaie.

Reteta initiala prezenta o friptura mult mai in sange decat am facut eu. Pentru ca nu sunt un mare admirator al carnii crude, dupa ce am prajit friptura si am facut coaja crocanta, am dat un pic carnea la cuptor sa se patrunda mai bine.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro/2008/11/friptura-de-porc-cu-crusta-de-verdeata.html
 

Cotlet glazurat cu morcovi si broccoli
Pulpa de curcan cu legume la cuptor
Pulpa de vitel inabusita in vin
Ciolan bavarez fiert in bere
Friptura de porc cu crusta de verdeata

Rezumat

Dupa sarmale si cozonac, friptura de porc, pui, curcan sau vita este piesa de rezistenta la masa de Craciun. Nelipsita oricat de incarcat ar fi meniu, pentru ca, nu-i asa, mereu e loc si de o portie de friptura. Spre deliciul tau, al familiei si al prietenilor invitati la masa, iti prezentam 5 retete de fripturi numai bune pentru Craciun. Sfatul nostru, serveste-le cu muraturi si un pahar de vin rosu.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri