Deserturi din copilarie

Orez cu lapte si afine
Nu stim altii cum sunt, dar noi cand ne gandim la copilarie, ni se face pofta instant de o gogoasa cu zahar pudra sau un portie de crema de zahar ars sau un cu orez cu lapte. Si cum, in fiecare toamna suntem nostalgice dupa acele timpuri, ne tratam nostalgia cu cele mai populare deserturi care ne amintesc de copilarie.
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru orez cu lapte si afine:
- 100 g orez cu bobul rotund
- 200 ml apa
- 200 ml lapte gras
- 75 g zahar alb
- coaja de la 1 lamaie
- 1 pastaie vanilie
- 1 ceasca afine
Mod de preparare orez cu lapte si afine:
Spalati orezul bine de tot in 3 ape. Puneti-l intr-o craticioara impreuna cu apa si lasati-l sa fiarba. Dupa ce apa da in clocot, dati aragazul pe treapta mediu spre mic si lasati sa fiarba incet pana ce apa scade (in jur de 15 minute), amestecand din cand in cand sa nu se prinda de fundul craticioarei.
Turnati laptele peste orez, impreuna cu pastaia de vanilie despicata, mai lasati sa fiarba in jur de 15 minute.
Adaugati zaharul si coaja de lamaie, amestecand foarte des. Mai lasati la fiert pana ajungeti la consistenta dorita.
La sfarsit adaugati afinele si amestecati usor in compozitie avand grija sa nu spargeti bobitele de afine. In contact cu orezul fierbinte, afinele se vor inmuia usor si vor deveni mai moi. Turnati orezul cu lapte in boluri si garnisiti cu meta proaspata.
Luati inghitituri mici...pline de savoare si culoare.
O reteta recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/

Gogosi cu zahar pudra
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru gogosi cu zahar pudra:
- 600 gr faina
- 1 plic drojdie uscata
- 2 oua
- 5 linguri zahar
- 100 ml ulei
- 250-300 ml lapte caldut
- un varf de sare
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
Mod de preparare gogosi cu zahar pudra:
Framantam un aluat din ingredientele de mai sus in felul urmator:
- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
- punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar (luam din ingredientele de mai sus)
- amestecam faina cu praful de sare si coaja de lamaie
- adaugam drojdia dospita si amestecam cu mana, adaugand treptat si restul de lapte caldut amestecat cu restul de zahar
- adaugam ouale batute continuand sa framantam cu mana
- la final adaugam uleiul si mai framantam 5 minute
- lasam la dospit la loc cald timp de o ora
Intindem aluatul si decupam forme rotunde si le lasam la dospit inca aprox 20 minute. Prajim in ulei incins pe ambele parti si presaram zahar pudra. Am facut cateva si cu dulceata de visine. Perfecte cu o cana de lapte, sau la cafea dimineata!
O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro/

Crema de zahar ars
Dificultate: medie
Ingrediente necesare pentru crema de zahar ars:
- 1 litru lapte
- 8 oua
- 250 gr zahar
- zahar vanilat
- esente
Mod de preparare crema de zahar ars:
Se pun 50 gr de zahar in cratita la foc mic. Cand incepe sa se topeasca se intoarce cratita astfel incat zaharul ars sa acopere uniform peretii cratitei. Se lasa sa se raceasca.
Se amesteca cu mixerul ouale, laptele, restul de zaharul, vanilia,esentele si se pun in cratita peste zaharul ars. Se da la cuptor la foc mediu 30–40 de minute, pana se intareste. Se serveste rece, de la frigider,e buna si cu frisca.
O reteta recomandata de blogul poetagurmanda.blogspot.ro
România este o zonă de risc pentru bolile care sunt transmise la oameni și la animale prin intermediul căpușelor
Andreea Lichi, fata cu suflet de porțelan și tărie de oțel purtate într-un fotoliu rulant
Victimele nevinovate ale războiului: Un copil ucrainean fuge din țară în aproape fiecare secundă.
Linie telefonică gratuită pentru servicii medicale, pentru refugiații din Ucraina