3 retete cu prune, la inceput de toamna

Sos de prune cu ghimbir
Dificultate: medie
Ingrediente si mod de preparare sos de prune cu ghimbir:
Am avut cam in kilogram de prune, cateva rosii din soiul Roma (mai carnoase), o lingurita de praf de ghimbir, nucsoara, sare si piper. La astea se pot adauga ardei iute si alte condimente, dupa gust, dar ganditi-va la faptul ca aroma ghimbirului este suficient de puternica sa le acopere pe celelalte.
Am spalat prunele, le-am oparit si le-am curatat de coji si de samburi, apoi am facut din ele un piure, cu ajutorul robotului de bucatarie. La fel am facut cu rosiile.
Am pus la foc, intr-o craticioara, prunele, iar cand acestea s-au inmuiat bine, am adaugat rosiile. Am lasat sa mai fiarba putin, apoi am adaugat sarea, piperul, ghimbirul si nucsoara. Daca ghimbirul nu vi se pare suficient pentru a da sosului gustul iute, puteti adauga un ardei iute taiat foarte marunt ori copt si pasat. Eu am vrut un sos mai soft, pentru cucoane, asa ca am renuntat din start la ardeiul iute.
Prune sunt, rosii se mai gasesc inca, asa ca va doresc spor la bucatarit. Zile calde sa fie!
P.S. Acest sos nu este recomandat diabeticilor, avand in vedere continutul foarte ridicat de glucide pe care il au prunele (circa 20%).
O reteta propusa de blogul www.bucatareli.com/

Gem de prune
Dificultate: medie
Ingrediente necesare pentru gem de prune:
- 2 kg prune fara samburi
- 800 gr zahar
- zeama de la o lamaie mica
Mod de preparare gem de prune:
Spalam bine fructele si separam samburii de fruct. Taiem fructele in 4 si le punem intr-un vas, turnam zaharul peste ele, amestecam un pic si lasam apoi la frigider, acoperit, pana a doua zi.
A doua zi adaugam zeama de lamaie si punem pe foc mic ( eu am pus peste o plita de fonta) amestecand din cand in cand sa nu se prinda de fundul vasului.
Spuma care se formeaza la inceput in timpul fierberii o luam deoparte cu o lingura.
Fierbem aprox 2 ore pentru un gem mai inchegat sau o ora si jumatate daca vreti sa fie mai moale.
Turnam in borcane, insurubam capacul iar apoi punem borcanele la loc cald intr-o patura pana a doua zi.
Aceasta reteta a fost recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro/

Prajitura cu prune
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru prajitura cu prune:
- 3 oua
- 200 gr zahar
- esenta de vanilie
- 200 gr de iaurt
- 50 gr ulei
- 1 praf de copt
- 600 gr de faina
- aprox 1/2 kg prune
Mod de preparare prajitura cu prune:
Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul. Adaugati apoi iaurtul, esenta de vanilie si uleiul. Amestecati bine.
Intr-un vas separat amestecati faina cu praful de copt si apoi integrati faina in ou si iaurt. Amestecati incet pana se omogenizeaza bine.
Turnati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Asezati peste prunele taite pe jumatate si dati la cuptor aproximativ 40 de minute.
Am taiat prajitura in cubulete in functie de bucatile de prune. Este o prajitura foarte aromata si racoroasa.
O reteta recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro/
România este o zonă de risc pentru bolile care sunt transmise la oameni și la animale prin intermediul căpușelor
Andreea Lichi, fata cu suflet de porțelan și tărie de oțel purtate într-un fotoliu rulant
Victimele nevinovate ale războiului: Un copil ucrainean fuge din țară în aproape fiecare secundă.
Linie telefonică gratuită pentru servicii medicale, pentru refugiații din Ucraina