0,5 l ulei
| 1 kg, ceapa
| 3 kg gogosari
| 1 kg ardei
| 1 kg de morcov
| 400 g bulion (pasta de tomate)
| 3-4 foi de dafin
| sare
| piper
Mod de preparare zacusca din legume crude:
Legumele se spala, se curata de coji, de cotori si de seminte, dupa care se procedeaza astfel: ceapa se taie pestisori, morcovul se rade pe razatoarea mica iar gogosarii si ardeii se dau prin masina de tocat carne.
Uleiul, ceapa si o cana de apa se pun intr-un vas pe foc potrivit, eventual un vas cu capac (eu nu am avut) pana cand se moaie bine ceapa. Dupa aceea se adauga celelalte legume si se lasa la fiert, amestecand din cand in cand.
Dupa o ora, sau o ora si jumatate de fierbere (depinde cat de scazuta va place zacusca - dar cand incepe sa se prinda de fundul vasului, oricum inseamna ca este fiarta) se adauga bulionul ori pasta de rosii, aproximativ 3 lingurite de sare si se mai lasa sa dea cateva clocote, inca 5-10 minute.
Acum se amesteca mai des, pentru ca de la bulion se poate prinde mai repede de fundul vasului.
Dupa ce ati inchis focul de la aragaz, rupeti bucatele foile de dafin, adaugati o lingurita rasa de piper si amestecati bine zacusca. Imediat se pune in borcane bine spalate si perfect uscate, se capseaza si se aseaza intre pături, asa, fierbinti.
Se lasa invelite cca 24 de ore, dupa care, chiar daca sunt calde inca, se duc la camara sau la boxa.
Daca nu va place aceasta metoda de sterilizare, le puteti fierbe la bain marie, sau le puteti da la cuptor. Orice metoda de sterilizare este buna atata vreme cat conserva rezista in timp si nu mucegaieste.
O reteta oferita de blogul caietul-cu-retete.blogspot.ro
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|