Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru tort cu inghetata de ciocolata si fructe de padure:
Pentru blat (diametru de 18 cm):
- 2 oua
- 75g unt
- 100 g ciocolata neagra
- 175g zahar
- 65 ml lapte batut
- 50 ml apa
- 50 ml ulei vegetal
- 180g faina
- 30 g cacao
- 1 lingurita extract vanilie
- 1/2 lingurita praf copt
- 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 praf sare
Incingeti cuptorul la 170 grade C. Pregatiti forma de tort pentru copt, ungeti-o cu unt, tapetati fundul formei cu hartie de copt si lasati-o deoparte. Puneti ciocolata neagra impreuna cu untul si puneti castronul pe bain marin pana ce toata ciocolata s-a topit. Amestecati energic si lasati deoparte.
Intr-un castron amestecati faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea, lasati deoparte. Intr-un alt castron amestecati ouale impreuna cu zaharul pana ce isi dubleaza volumul si compozitia devine alba. Turnati treptat laptele batut, apa, uleiul vegetal, si extractul de vanilie.
Peste compozitia formata turnati ciocolata topita, dupa care incorporati mixul de faina si cacao, amestecand usor cu telul. Turnati compozitia in forma de copt pregatita, si dati la cuptorul incins pentru 45 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea. Daca pe scobitoare raman faramite de blat si ciocolata, atunci blatul este gata. Daca pe scobitoare observati urme de ciocolata vascoasa, atunci mai lasati la cuptor.
Scoateti blatul din cuptor si lasati-l sa se raceasca COMPLET in forma de copt! Daca scoateti blatul din forma cat inca este cald, riscati sa se rupa! Blatul meu a facut o usoara calota. Daca patiti si voi la fel, taiati calota astfel incat sa obtineti un blat de 3 cm intalime.
Intre timp pregatiti inghetata:
- 150 ml apa
- 50 g cacao
- 100 g zahar
- 150 ciocolata neagra
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingurita extract vanilie
Intr-un castron pe care l-ati pus pe bain marin turnati apa si zaharul si lasati zaharul sa se topeasca complet. Puneti cacaoa intr-o sita si cerneti-o deasupra amestecului de zahar si apa, amestecand incontinuu sa nu se faca cocoloase. Lasati compozitia pe bain marin pentru 5 minute sa fiarba usor. Luati vasul de pe bain marin si puneti ciocolata rupta bucati, amestecati energic pentru a obtine o compozitie lichida. Lasati sa se raceasca complet, dupa care mai dati compozitia la frigider pentru 30 de minute.
Bateti smantana pentru frisca pana obtineti o compozitie pufoasa, dupa care o amestecati cu crema de ciocolata din frigider.
Pe platoul de servit montati inelul formei in care ati copt blatul, asezati blatul in forma, iar peste blat turnati compozitia de ciocolata. Dati platoul cu tortul format la congelator pentru 4 ore, sau cel mai bine, il lasati peste noapte.
Scoateti tortul din congelator, lasati-l 10 minute la temperatura camerei, treceti usor cutitul printre tort si forma de tort dupa care scoateti inelul formei.
Dati tortul din nou la congelator pentru cel putin 30 de minute. Intr-o punguta, puneti 50 g ciocolata taiata bucati, puneti pe foc un ibric cu apa. Cand apa incepe sa fiarba, stingeti focul si cu grija "scufundati" pentru cateva secund punguta in apa astfel incat sa topiti toata ciocolata. Strangeti toata ciocolata intr-un colt al pungutei, taiati putin punguta la un colt.
Scoateti tortul de la congelator si imediat trasati linii peste tort.
Pentru ca tortul este inghetat, iar ciocolata calda, veti observa ca ciocolata se va intari instantaneu! Repede, repejor asezati fructele de padure si frunzulitele de menta peste grilajul de ciocolata. Dati din nou la congelator si pastrati asa pana la servire.
Inainte de a servi, lasati tortul la temperatura camerei pentru 10-15 minute.
Aceasta reteta a fost recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/