Imi place atat de mult zacusca incat nu concep sa trec peste perioada legumelor si sa nu fac cateva borcanele pentru camara si mai ales pentru consum, pe moment.
Prefer gatitul in ceaunul de tuci pentru ca se face foarte bine, pentru ca acesta distribuie caldura uniform, nu lipeste preparatul si da o alta aroma mancarii.
Timp de preparare: 2 - ore
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru zacusca:
1 kg ardei kapia rosu
| 1 kg de vinete
| 1 kg de rosii
| 2 ardei iuti
| 4 cepe mari
| boia de ardei dulce
| cateva frunze de telina
| sare si piper
| 250 ml ulei de floarea soarelui
| ciuperci feliate (optional)
Mod de preparare zacusca:
Spalam legumele. Ardeii kapia si cei iuti, vinetele si rosiile se coc bine pe o tabla speciala pentru copt, asezata pe flacara mica a aragazului. Se intorc pe toate partile sa se coaca uniform.
Ardeii copti, rosiile si vinetele se introduc fierbinti intr-o punga, pe care o inchidem bine ca sa se produca abur in interior; se vor decoji foarte usor (lasam punga inchisa cam 20 de minute).
Daca le veti curata sub jet de apa, le deteriorati aroma de copt.
Vinetele, dupa ce s-au curatat, se lasa la scurs intr-o sita si apoi se toaca.
Rosiile curatate si tocate le scurgem si pe ele in sita.
Ardeii se curata de cotoare, coji, seminte si se toaca in cubulete.
Tocam si ceapa .
Incingem uleiul intr-un ceaun de tuci incapator si adaugam ceapa pe care o calim pana se inmoaie, turnam rosiile taiate si scurse; amestecam bine si le calim.
Continuam cu ardeii care se calesc si ei foarte bine.
Potrivim de sare, piper si boia de ardei dulce.
La final punem vinetele si frunzele de telina tocate. Mai lasam sa fiarba pana in momentul in care zacusca prinde o consistenta cremoasa.
Daca nu va place picanta, eliminati ardeiul iute.
Optional, puteti adauga ciuperci feliate.
Daca o pastrati pentru iarna, turnati zacusca in borcane curate, inchise ermetic si le sterilizati!
Va spun ca este exceptional de buna!
Gustul ...fara cuvinte; as vrea sa va ung o feliuta de paine cu zacusca asta si sa o gustati!
O reteta ofertita de blogul calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/
Pofta buna !
O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|