Pentru o vreme asa calduroasa, acest bors de legume este tot ce va trebuie. O supa usoara, nutritiva si poate fi servita atat calda, dar si rece este foarte gustoasa.
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru bors de legume:
Am folosit aproximativ 1 litru de bors si 2.5 litri apa, dar aceste proportii pot varia, in functie de cat de acra va place ciorba.
Pentru 6 - 7 portii avem nevoie de:
bors
| 2 dovlecei potriviti
| 3 - 4 cartofi
| 2 - 3 morcovi
| 1 telina
| 1 ceapa
| albitura (pastarnac)
| 1 ardei (am folosit congelat)
| 1 cutie (400 g) rosii in bulion
| patrunjel, leustean
| 2 oua
| sare, ulei
Mod de preparare bors de legume:
Tocam ceapa, morcovii, telina si ardeiul si le calim in 2 -3 linguri de ulei timp de aproximativ 10 minute. Adaugam sare si aproximativ 2 - 3 litri de apa, in functie de cat bors folosim. Tocam marunt si pastarnacul si il punem la fiert. Lasam sa inceapa sa fiarba si intre timp ne ocupam de bors. Daca folosim bors proaspat, il fierbem 2-3 minute si il lasam sa-si revina, pana il vom adauga in ciorba.
Revenim la legume, taiem cartofii cubulete si ii adaugam in ciorba cand incepe sa fiarba. Lasam 5 - 10 minute si aruncam in oala si dovleceii cubulete. Cand s-a aproape s-au fiert dovleceii, adica dupa vreo 10 - 15 minute, adaugam rosiile tocate si borsul. Cat timp asteptam sa dea un clocot, batem ouale ca pentru omleta si tocam marunt verdeturile.
Acum intervine o parte putin mai deosebita: punem cateva linguri din ciorba fierbinte peste ouale batute si amestecam. Mai adaugam inca o data vreo 4 - 5 linguri de ciorba peste oua, amestecam si apoi turnam ouale in oala. Adaugam verdeata tocata, amestecam si stingem focul. Oul nu trebuie lasat mult sa fiarba in ciorba, pentru ca se umfla foarte tare. De aceea il oparim inainte sa-l adaugam in ciroba.
Alt pont pentru borsuri in general ar fi cum potrivim cantitatea de sare. Cel mai bine este sa nu puneti multa sare la inceput, deoarece borsul si verdeturile reduc nevoia de sare. Putem gusta la sfarsit, dupa ce am stins focul si adaugam sare daca mai e nevoie. Ca de luat inapoi e putin mai greu :)
Servim cu ardei iute si ne bucuram de aromele legumelor, amestecate cu bors si leustean. Cam asta ar fi reteta de bors cu legume, care are aproximativ 50 calorii / 100 de grame.
Aceasta reteta v-a fost oferita de blogul Bucataria Furnicutilor.
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|