100 g unt rece
| 200 g faina
| 1 galbenus pentru blat
| 2 linguri zahar pudra
| 50 ml apa foarte rece
| 650 ml lapte
| 3 oua + 1 galbenus pentru crema
| 80 g zahar fin
| o pastaie de vanilie
| 40 g amidon
Mod de preparare tarta cu fructe:
Pregatim aluatul dupa metoda bine cunoscuta: cernem faina intr-un vas si adaugam untul rece taiat cubulete. Cu o furculita pasam untul pana amestecul incepe sa semene cu niste firmituri si amestecam cu zaharul pudra. Adaugam galbenusul si il omogenizam.
Din apa foarte rece (pe care am obtinut-o din 2 cuburi de gheata si putina apa rece), luam cate 2-3 linguri si le amestecam in faina. Daca e nevoie, mai punem 1-2 linguri, ca sa obtinem un aluat omogen si elastic. Pentru toate operatiunile, am folosit doar furculita, ca sa nu-l incalzesc cu mainile. Formam o bila din aluat, o invelim in folie si o lasam vreo 30 de minute la frigider.
Intre timp punem laptele si vanilia la foc mic, pana ajunge aproape la punctul de fierbere. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca si sa infuzeze. Despicam batonul de vanilie si il crestam. Razuim miezul de vanilie si il punem inapoi in lapte.
Dupa timpul de relaxare, intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina si il asezam apoi in tava, inclusiv pe pereti. Intepam din loc in aluatul cu o furculita si il mai punem la frigider vreo 15 minute. Incingem cuptorul la 180 de grade, iar peste aluat asezam o hartie de copt peste care urmeaza boabe de fasole, sau in lipsa, paste :) Asta ca sa stea aluatul si sa nu-si strice forma. Coacem blatul la 180 de grade 15 minute, apoi aruncam pastele si hartia de copt si mai coacem vreo 7-8 minute. Scoatem de la cuptor si lasam sa se racoreasca putin, pana terminam de pregatit crema.
Batem ouale si galbenusul impreuna cu zaharul. Dizolvam amidonul in cateva linguri din laptele cu vanilie si le amestecam pe toate cu ouale. Tunam crema peste blat si punem inapoi la cuptor pentru vreo ora, la 180 de grade, pana cand crema se intareste pe margini si blatul se rumeneste pe margini. Chiar in mijloc crema este putin lichida, ea se va intari pe masura ce se raceste.
Ornam cu multe fructe divers colorate, noi am folosit ananas, capsuni, afine, nectarine, kiwi.
Pe blogul Furnicutilor veti descoperi si alte retete delicioase.
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|