Mucenici de primavara: 3 retete traditionale

Mucenici insiropati

Mucenici insiropati

3 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru mucenici insiropati:

  • 1 kg de faina
  • apa cat cuprinde
  • drojdie (2 cuburi sau doua linguri)
  • 2 linguri miere (optional)
  • 1 lingurita de sare

Pentru sirop: 6 lingurite de miere, 1 ceasca de apa, zahar vanilat, putin rom, scortisoara

Ornat: 5 linguri de nuca macinata, susan (optional)

Mod de preparare mucenici insiropati:

Kilogramul de faina se amesteca cu apa, drojdia, mierea si sarea, framantandu-se viguros dupa care se lasa sa creasca o jumatate de ora.

In timpul asta se prepara siropul, punandu-se pe foc apa cu mierea si mestecandu-se pana se ingroasa. La sfarsit se adauga aromele: zaharul vanilat, romul si scortisoara.

Din aluat se rup bucati cat un pumn (de femeie :) ) care se ruleaza snur (circa un centimetru diametru) si se onduleaza in forma de opturi. Se unge o tava cu ulei sau se pune o foaie de copt si se pun mucenici in tava la copt.

Cand sunt gata, se inmoaie opturile in siropul de miere si se presara deasupra lor nuca macinata. Imi place foarte mult susanul asa incat am presarat si din acesta peste mucenici.

Chiar si iubi care e pretentios cu diferitele mancaruri a declarat aceasta reteta foarte gustoasa.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

 Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

1 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru mucenici moldovenesti:

Aluat

  • 500 gr faina
  • 120 ml lapte caldut
  • 1 cubulet de drojdie
  • 100 gr zahar
  • 1 ou
  • 1/2 pachet de unt
  • putina sare

Pentru uns mucenicii

  • 1 galbenus
  • o cescuta de lapte

Sirop

  • 1 pahar cu apa
  • 6 linguri de zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • (coaja de lamaie)

La final

  • putina miere
  • nuca macinata

Mod de preparare mucenici moldovenesti:


1. Aluatul se framanta ca cel de paine. Desfaceti drojdia in putin lapte caldut si zahar
cerneti faina si faceti in mijloc o gropita, puneti in gropita laptele cu drojdie si incepeti sa incorporati faina cu miscari circulare. Adaugati untul cat mai moale si oul. Framantati pana aluatul este elastic si nu se mai lipeste de peretii vasului, iar daca mai e nevoie mai puteti adauga putina apa calduta

2. Lasati aluatul la crescut o ora.

3. Pregatiti intre timp siropul - puneti la incalzit apa si dizolvati in el zaharul. La final adaugati vanilia, romul si coaja de lamaie. Lasati sa se raceasca.

4. Cand aluatul a crescut, se rastoarna pe o suprafata de lucru pudrata cu faina si se framanta usor. Apoi se taie bucati de aproximativ 40-50 gr.

5. Aluatul se intinde sub forma de snur. Se pune pe jumatate si tinand cu degetul de capat il impletiti. Lipiti capetele pentru a forma un cerc, rasuciti pentru a obtine opturi

6. Puneti mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii acoperiti cu un servet usor de bucatarie si ii mai lasati la crescut aproximativ o ora.

7. Inainte de a baga mucenicii la copt ii ungeti cu galbenusul amestecat cu lapte. Iata ce lapte gras am eu - are banuti aurii de grasime parca a fiert si o gaina in el.

8. Mucenicii se lasa la cuptor pana se rumenesc - undeva in jur de o ora.

9. Cand ii scoateti turnati peste ei usor siropul pregatit mai sus. Ii lasati sa-si absoarba bine zeama. Puteti sa folositi si pensula sa va asigurati ca ii insiropati bine.

10. Optional puteti sa ii mai ungeti si cu miere si la final presarati peste ei nuca.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

 Mucenici Muntenesti

Mucenici Muntenesti

2 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru mucenici muntenesti:

  • 250 g faina
  • 120 - 140 ml apa calduta
  • 200 g nuca
  • 200 g zahar
  • 100 g miere (3 linguri)
  • 2 fiole esenta de rom
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un baton scortisoara (optional)
  • scortisoara macinata (optional)
  • un praf de sare

Mod de preparare mucenici muntenesti:

Pregatim aluatul din faina, apa calduta si un praf de sare. Framantam pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. Este un aluat cu care se lucreaza foarte usor, nu e nevoie de faina cand il intindem pe masa de lucru. Daca aveti forma de taiat, intindeti aluatul intr-o foaie destul de subtire, si taiati 8-uri cu forma speciala. Resturile de aluat se mai framanta putin, se intinde alta foaie si se repeta procedeul pana se termina aluatul.
Varianta fara forma de taiat presupune formarea 8-urilor manual. Luam o bucatica de aluat, o rulam intre palme si pe masa de lucru pana obtinem un snur destul de subtire. Unim capetele si rasucim cercul astfel incat sa avem un 8. Apasam putin pe locul unde se suprapune aluatul, pentru a-l fixa.
Mucenicii astfel formati trebuie lasati cateva ore, preferabil de seara pana diminieata, sa se usuce in tavi peste hartie de copt. Daca nu sunt bine uscati, aluatul se va dizolva in apa, asa ca uscarea e un pas important :)
Cand mucenicii sunt gata de folosire, punem la fiert 2-3 litri de apa, zaharul, zaharul vanilat si batonul de scortisoara. Punem mucenicii cand apa clocoteste si ii lasam la foc potrivit cam o ora - o ora si 20, pana sunt fierti. Daca nu vreti o aroma foarte puternica de scortisoara, puteti scoate batonul cand puneti mucenicii.
Nuca o punem intr-o tava cu hartie de copt si o coacem 5 - 10 minute la cuptor, doar pana incepe sa miroasa frumos. Cu un sucitor o maruntim putin.
Dupa ce au fiert mucenicii, adaugam mierea, coaja de lamaie, esenta de rom si amestecam bine. Servim mucenicii cu nuca pregatita si cu scortisoara macinata. Cat despre calorii, avem cam 155 la 100 de grame, dar la asa o bunatate nici nu se simt.

O reteta recomandata de blogul furnicuti.blogspot.ro

 

Mucenici insiropati
 Mucenici moldovenesti
 Mucenici Muntenesti

Rezumat

In fiecare primavara, pe 9 martie, mai exact, sarbatorim cei ziua celor 40 de Mucenici. Cu retete de la bunici, de la vecine sau de la mame, pregatim desertul dedicat acestei sarbatori si anume mucenici. V-am pregatit 3 retete de mucenici pe care ii puteti prepara si voi acasa.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri