6 oua
| 250 g zahar (200+50)
| 150 g unt
| 100 g untura de porc (din comert, arata ca si un pachet de unt)
| 300 g faina
| 100 ml lapte
| un pachetel de praf de copt
| un pachetel de zahar vanilat
| cca 1 kg de caise fara samburi
Mod de preparare prajitura cu caise:
Mai intai am separat ouale si am mixat albusurile spuma tare. Am dat vasul la rece. Apoi am mixat la viteza 3 galbenusurile cu untul si untura pana s-a omogenizat bine compozitia si a devenit cremoasa, dupa care am adaugat 200 g de zahar si zaharul vanilat si am continuat sa mixez inca cca 3-4 minute sa se dizolve zaharul in aluat. Am adaugat 100 g de faina si am observat ca aluatul devine prea vartos, si cu toate ca reteta originala nu prevede lapte, eu am adaugat cca 80-100 de ml, pt ca altfel aluatul era prea plastic. Am pus si restul de faina, si praful de copt, si am mixat la viteza 1 pana la omogenizarea completa.
Dupa aceea am amestecat usor, de sus in jos, cu o lingura, albusurile spuma in compozitie. A rezultat un aluat gros, mai gros decat la pandispan, pe care l-am pus in tava tapetata cu hartie de copt si pe care a trebuit sa-l nivelez cu dosul lingurii, atat era de ferm. Pe deasupra am pus jumatatile de caise, unele langa altele, iar peste ele am presarat cele 50 de g de zahar ramase.
Am pus tava in cuptorul preincalzit, la foc mai curand mic decat mediu, cca 50 de minute. Cand a trecut testul scobitorii am stins focul, am scos tava si am lasat sa se racoreasca in tava. Cum intre timp caisele cazusera la fund, am rasturnat prajitura calduta pe un fund din lemn, am portionat si am pudrat, apoi am servit.
Aluatul a iesit foarte foarte fin.
O reteta recomandata de caietul-cu-retete.
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|