4 placinte calde, de preparat iarna

Placinta de morcovi

Placinta de morcovi

4 / 4

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru placinta de morcovi:

  • 3 morcovi
  • 3 oua
  • 4 linguri zdravene de faina
  • 100 ml ulei
  • un praf de copt
  • 2-3 linguri de zahar
  • o lingurita scortisoara macinata
  • putin unt (pentru unsa tava de copt) 


Mod de preparare placinta de morcovi:

Morcovii ii curatam, ii spalam, ii dam pe razatoarea marunta. Intr-un bol spargem ouale si le batem putin laolalta cu zaharul, adaugam uleiul si morcovii si amestecam bine compozitia sa se omogenizeze.
Intr-un alt vas amestecam faina cu praful de copt si o turnam in compozitia cu oua si zahar, mixam bine, adaugam si scortisoara, omogenizam aluatul si….. gata aluatul. Sau, ma rog, aproape gata.
Pregatim tava – fie o ungem cu unt fie o tapetam cu o foaie de copt, apoi turnam aluatul si dam la cuptor preincalzit la o temperatura medie (160-177 grade) cam 30 de minute sau pana trece testul scobitorii (adica sa iasa curat din aluat atunci cand il infigem in mijlocul prajiturii) – depinde si de cuptor.
Dupa ce s-a copt, o scoatem din cuptor si o lasam sa se racoreasca…
 

O reteta recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

 Placinta cu branza

Placinta cu branza

1 / 4

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru placinta cu branza:

  • 2 blide de faina
  • un pic de " țaic" (drojdie)
  • branza un pic sarata - telemea sau burduf
  • apa
  • 3-4 cepe (verzi)
  • - eu am adaugat si marar -
  • optional smantana, untura
  • apa cat cere aluatul

Mod de preparare placinta cu branza:

Se framanta aluatul si se lasa sa dospeasca 45 minute-1 ora. Se taie cam jumatate din aluat si se intinde o foaie rotunda de 1-2 degete peste care se pune branza amestecata cu ceapa (usor calita) si mararul.
Eu pe foaia din mijloc am pus branza facuta de mine si sarata ulterior.

Din cealalta parte a aluatului taiati o bucatica pentru impletitura si restul intindeti din nou in forma rotunda. Puneti peste prima parte si strangeti cu degetele din loc in loc.

Puneti impletitura peste si mai adaugati un rand de branza. Puteti unge si cu un ou deasupra. Lasati la cuptor pana se rumeneste.

O reteta recomandata de blogul  amainbucatarie.blogspot.ro/

 Placinta cu ceapa

Placinta cu ceapa

2 / 4

Dificultate: redusa

Ingredinte necesare pentru placinta cu ceapa:

  • 250 gr faina alba (faina pt cozonac de la Lidl am folosit eu)
  • 1/2 plic drojdie uscata
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 1/2 lingurita sare de mare
  • 170 ml apa calduta
  • 1 lingura ulei de masline
  • Umplutura:
  • 2 cepe mici albe
  • 2 cepe mici rosii
  • 2 linguri ulei pt calit ceapa
  • 2 linguri ketchup

Mod de preparare placinta cu ceapa:

Intr-o cana amestecam drojdia cu zaharul si o lingurita de faina, adaugam 100 ml apa calduta si lasam la dospit 10 minute. Punem intr-un vas faina si sarea, iar in mijloc facem o gaura in care turnam drojdia dospita. Framantam cu mana si adaugam restul de apa calduta. Spre final adaugam si uleiul. Terminam de framantat cand aluatul incepe sa se desprinda de degete. Este un aluat usor mai moale dar se poate lucra bine cu el.
Presaram deasupra putina faina, acoperim cu un prosop si punem la loc cald ferit de curenti de aer pentru 45-60 minute. In acest timp putem sa pregatim ceapa, pe care o curatam, o feliem si o calim in 2 linguri de ulei. Lasam deoparte sa se raceasca.
Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru tapetata cu faina. Pe jumatate de aluat punem ceapa calita si pe cealalta jumatate intindem ketchup-ul.
Indoim si apasam marginele apoi mai indoim inca o data si intindem usor cu mana iar pe margini apasam cu o furculita sau tot cu mana.
Punem placinta intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute sau pana se rumeneste usor deasupra.

O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro

Placinta cu carne

Placinta cu carne

3 / 4

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru placinta cu carne:

Intr-un bol mare se amesteca 500g carne tocata cu 1 ceapa tocata maruuunt, marunt, 1 mar taiat cubulete (mititlete, cam de 1/2cm ;) 1 legatura de patrunjel, masacrat bine, vreo 6-7 felii de bacon, tocate si ele marunt, 50g de pesmet, 2 oua, 2 lingurite de mustar cu boabe si cativa stropi de Tabasco, pentru niste piscaturi la limba.

Aluatul foietaj, pe care ai avut grija sa-l scoti din congelator cu cateva ore inainte, il tai pe jumatate, si pe fiecare jumatate azezi la un capat compozitia si apoi le rulezi.

Nu mai trebuie decat sa ungi rulourile cu putin ou batut si sa le presari cu ceva susan/mac/chimen sau ce altceva iti mai suna tie bine. Apoi la cuptor cu ele, la foc potrivit (180 grade), pentru vreo 30-40 de minute, pana sa rumenesc frumos si bucataria miroase asa de bine ca nu mai poti de pofta!

E delicioasa calda, dar la fel de buna si rece! Si e perfecta pe post de pranz la birou... sau de gustare de dupa-amiaza... sau de mic dejun?... ce sa mai, e geniala la orice ora!

O reteta propusa de blogul www.leblogpiquant.com/

Placinta de morcovi
 Placinta cu branza
 Placinta cu ceapa
Placinta cu carne

Rezumat

Nu lasa zilele cu temperaturi scazute si multa zapada sa-ti strice buna dispozitie. Daca tot stai in casa, din cauza zapezii, de ce sa nu-ti ocupi timpul experimentand ceva nou in bucatarie. O reteta noua, o reteta de placinta. Noi iti prezentam 4, tu prepar-o pe cea care te atrage cel mai mult, oricum, te asiguram ca toate vor merita incercate.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri