O excelenta prajitura cu iaurt si sirop. Siropul de citrice poate fi servit si pe inghetata de vanilie, clatite sau iaurt. Un deliciu .
Timp de preparare: 1 - ore
Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru prajitura turceasca cu iaurt si sirop de citrice:
6 oua mari
| 600 gr de iaurt
| 150 gr de zahar tos
| 75 gr de faina amestecata cu un sfert de pliculet de drojdie uscata de 7 gr
| coaja rasa fin si zeama de la o lamaie
| un varf de cutit de sare de mare fina
Siropul de citrice :
126 gr de zahar tos
| 125 ml de apa
| coaja rasa fin si zeama de la o lamaie
| coaja rasa fin si zeama de la o portocala
| 1 lingurita de apa de flori de portocal sau de trandafir
Mod de preparare prajitura turceasca cu iaurt si sirop de citrice:
Preincalziti cuptorul. Lamaile si portocala le spalam cu apa calduta si le stergem foarte bine. Ungeti o forma de tort rotunda cu diametrul de 23-25 cm. si puneti la baza formei hartie de copt. Mixam galbenusurile cu zaharul, pana obtinem o compozitie cremoasa si mata. Cernem faina amestecata cu drojdia deasupra si o incorporam treptat in compozitie. Adaugam iaurtul, coaja si zeama de lamaie si amestecam.
In alt bol mare si curat, batem albusurile cu un praf de sare, pana se intaresc. Le amestecam cu atentie in compozitia de prajitura.Turnam amestecul in forma de tort si nivelam usor suprafata. Dam prajitura la cuptor 50-60 de minute, pana se rumeneste pe deasupra, creste si este bine coapta. Pentru a testa daca este gata o intepam cu o scobitoare care trebuie sa iasa curata.
Scoatem prajitura din forma cand s-a racit. Se va lasa putin pe masura ce se raceste .
Cat timp prajitura este la copt pregatim siropul de citrice. Punem toate ingredientele intr-o oala ( eu nu am avut apa de trandafiri dar nu cred ca mai era nevoie; este foarte aromata si asa ) si le dam in clocot.
Micsoram flacara si lasam sa fiarba la foc mic 7-10 minute, pana cand lichidul scade cu o treime si capata consistenta de sirop. Lasam sa se raceasca.
Rasturnam prajitura pe un platou si punem uniform cu o lingura sirop pe intreaga suprafata.
Eu am ornata-o cu coji de portocale din dulceata, a carei reteta o gasiti aici .O nebunie de arome.
Se poate servi cu iaurt gros sau smanatana grasa.
O recomand sa o pregatiti intr-un weekend pentru familia dumneavoastra. Va fi o surpriza aromata si cremoasa.
Pofta buna !
O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
| |