Aceasta reteta apartine marelui bucatar Gordon Ramsay incununat cu 13 stele Michelin ! Am primit cadou de la sotul meu cartea sa de bucate "Bucataria lumii" din care am pregatit acest tort scaldat intr-o baie cu mirodenii.

Timp de preparare: 1 - ore

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru  tort cu nuca:
    5 oua mari 2 linguri coniac coaja rasa si zeama de la o portocala 90 gr. zahar tos 1/2 lingurite scortisoara macinata 1/4 de lingurita de cuisoare macinate 20 gr. de faina 2 lingurite praf de copt 35 gr. de crutoane vrchi de o zi 175 gr. miez de nuca unu topit pentru uns SIrop cu mirodenii 125 gr. de zahar tos 150 ml. de apa 3 cuisoare 1 baton scortisoara zeama si coaja rasa fin de la o lamaie


Mod de preparare tort cu nuca:

Preincalziti cuptorul la 190 de grade. Ungeti cu unt o forma de tort de 23 de cm ( forma mea a avut diametrul de 26 cm si a iesit perfect).
Intr-un bol mare, bateti galbenusurile, coniacul (eu am avut Campari si nu s-a simtit nici o modificare a gustului, in rau ), coaja si zeama de portocala, pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa.

Puneti intr-un mixer zaharul, scortisoara, cuisoarele, faina, praful de copt, crutoanele si 150 gr. de nuca si amestecati pana obtineti granule fine. Puneti amestecul intr-un bol mare. In alt bol curat, bateti albusurile spuma .

Amestecati compozitia cu galbenus cu cea de crutoane, apoi adaugati cu atentie albusurile, folosind o lingura mare de metal, pana omogenizati.

Turnati compozitia de tort in tava si lasati-o la cuptor 40 de minute. Se inteapa cu o scobitoare sa se verifice daca este gata.

Cat timp tortul este la cuptor, preparati siropul cu mirodenii ( eu l-am preparat la inceput pt. ca trebuie turnat rece). Puneti toate ingredientele intr-o cratita mica si amestecati-le la foc potrivit pana dizolvati zaharul. Asteptati sa dea in clocot si lasati la foc mic 5 min. Asteptati sa se raceasca si se strecoara printr-o sita intr-un borcan

Cnd tortul este gata, scoateti-l din cuptor si intepati-l pe toata suprafata cu un betisor. Presararti deasupra restul de nuci ( eu am pus cateva in plus), apoi puneti cu o lingura siropul racit peste tortul fierbinte.

Se lasa sa se raceasca inainte de a-l servi.


Pofta buna !


O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)