Prajituri spectaculoase pentru Craciun

 Prajitura Magic cake

Prajitura Magic cake

4 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura magic cake:

  • un blat de pandispan cu multa cacao din minim 5-6 oua, si cu stafide, copt in tava dreptunghiulara (sa iasa inalt de 3 degete).
  • crema ganache: 200 ml frisca lichida, o ciocolata cu minim 70% cacao, o lingura de unt, 3 linguri de lapte.
  • crema de vanilie: un pachet de unt, 2-3 pliculete de zahar vanilat, 5 linguri de zahar pudra, o lingurita de răzătură de lămâie.
  • sirop: 300 ml apa, 300 g zahar
  • glazura: 2 linguri de unt, 5-6 linguri de lapte, 2 linguri de cacao, 5 linguri de zahar

Mod de preparare prajitura magic cake:

Blatul se taie in 3 pe orizontala.
Crema ganache: se topeste pe foc mic sau la bain marie, ciocolata in unt și lapte. Cand topitura se racoreste bine, se adauga in fir subtire in frisca, amestecand usor, apoi se mixeaza la viteza mare pana cand se intareste.
Crema de vanilie: untul la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana cand devine spumos. Se adauga coaja de lamaie rasa, si chiar putina zeama de lamaie (2-3 lingurite, sau cat permite crema fara sa se taie).
Siropul: se arde putin zahar pe fundul unui ibric apoi se stinge cu apa, se adauga restul de zahar si se lasa la foc pana cand tot zaharul este topit.
Glazura: untul, laptele si zaharul amestecat cu cacaoa se pun la foc moale. Se lasa sa fiarba 2-3 minute dar se amesteca des pentru ca sa nu se prinda de fundul vasului. Daca vi se pare ca glazura iese prea subtire, adaugati o jumatate de ciocolata cu minim 80% cacao, insa de regula nu este nevoie, mai ales daca ati folosit o cacao de foarte buna calitate.

Asamblare: blaturile se insiropeaza, se umplu cu crema ganache, mai intai, apoi cu crema de vanilie in ordinea: blat-crema ganache-blat-crema vanilie-blat. Deasupra se toarna glazura calda. Cand aceasta se intareste, puteti decora, dupa dorinta, cu frisca, cu ciocolata alba, topita, sau cu creioane dr. Oetker.
 

O reteta recomandata de blogul retete-vechi-si-noi.info

 Panettone cu crusta de migdale caramelizate

Panettone cu crusta de migdale caramelizate

1 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru panettone cu crusta de migdale caramelizate:

  • 120 ml lapte caldut;
  • 25 grame drojdie proaspata;
  • 2 linguri de miere;
  • 400 grame faina alba cernuta;
  • 1 lingurita (de cafea) sare;
  • 1 ou mare de casa;
  • 1 ou pentru uns;
  • 50 grame unt;
  • 150 grame iaurt grecesc;
  • coaja de la o portocala;
  • 50 grame merisoare;
  • 60 grame mango confiat;
  • 30 grame migdale taiate marunt;
  • o lingura de zahar brun.

Mod de preparare panettone cu crusta de migdale caramelizate:

Maruntiti drojdia intre degete si intr-un bol il amestecati cu laptele. Lasati la dospit pentru 10 minute, adaugati apoi mierea si mai lasati 5 minute. Se cerne faina, se adauga sarea, oul, untul topit, iaurtul si drojdia dospita. Aluatul trebuie sa fie foarte moale si usor de framantat, daca este cazul mai puteti adauga putin lapte. Se framanta bine pana se incorporeaza ingredientele.
Se lasa aluatul la dospit pentru doua ore si se acopera cu un servet de bucatarie, mentinut la temperatura camerei. Intre timp puneti merisoarele si fructele confiate (eu am folosit mango confiate, mi s-a parut interesanta combinatia) in rom si lasati la inmuiat pana aluatul dospeste.
Dupa ce aluatul s-a dospit, adaugati fructele confiate pana se omogenizeaza si se distribuie uniform.
Ungeti tava cu unt sau folositi hartie de copt, iar apoi asezati aluatul in tava si mai lasati la dospit pentru inca 40 de minute. N-am avut hartie pentru panettone, asa incat tava de chec a fost inlocuitorul perfect.
Pregatiti intre timp crusta de migdale: puneti intr-o tigaie zaharul si migdalele si lasati la caramelizat. Dupa care transferati intr-o tava la racit si apoi maruntiti cu mojarul pana se face praf. Ungeti aluatul cu ou, eu am folosit doar galbenusul pentru ca de albus voi avea nevoie pentru a pregati pavlova de Anul Nou. Presarati cu migdale caramelizate deasupra aluatului.
Incalziti cuptorul la 250 de grade, apoi reduceti focul la 200 de grade si introduceti cozonacul la copt pentru 30 de minute.

Pentru a descoperi si alte retete culinariadaciana.blogspot.ro/

 Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata

2 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura cu ciocolata:

  • 300 gr ciocolata (va recomand ciocolata amaruie, cu multa cacao)
  • 100 gr unt
  • 3 oua mari
  • 200 gr zahar
  • un varf de cutit de sare (pentru a accentua gustul ciocolatii)
  • esenta de vanilie
  • 120 gr faina

Mod de preparare prajitura cu ciocolata:

Tocati ciocolata cubulete si jumatate din cantitate (aprox 150 gr) topiti-o impreuna cu untul. Cand s-a topit, amestecati bine si puneti deoparte pana se mai racoreste.

Intre timp bateti oul cu zaharul, sarea si vanilia. Adaugati ciocolata si apoi treptat si amestecand mereu - faina. Cand ati incorporat toata faina in aluat, adaugati restul de ciocolata ramasa cubulete.

Turnati aluatul intr-o tava micuta (eu am folosit una de 26/18) si dati la cuptorul incins pana cand deasupra se formeaza o crusta subtire si daca apasati cu degetul usor va ramane amprenta. Lasati prajitura sa se raceasca si apoi o puteti taia cuburi si sa o serviti.

Aceasta prajitura umeda, densa si bogata, desi este rapida si foarte simpla, este foarte eleganta si cred ca poate sta la loc de cinste pe masa de sarbatori!
 

O reteta recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

 Prajitura cu lime, mascarpone si ciocolata alba

Prajitura cu lime, mascarpone si ciocolata alba

3 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura cu lime, mascarpone si ciocolata alba:

  • 4 oua
  • 150 g unt
  • 75 g iaurt
  • 3-4 lamai verzi mari
  • 220 g zahar alb
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 300 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 praf sare

Pentru sirop:

  • 3 lamai verzi mari
  • 500 ml apa
  • 150 g zahar alb

Pentru crema:

  • 4 lamai verzi mari
  • 200 g ciocolata alba
  • 150 g mascarpone
  • 1 plic gelatina granule


Mod de preparare prajitura cu lime, mascarpone si ciocolata alba:

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castron amestecati faina cu sarea si cu praful de copt, lasati deoparte. Topiti untul intr-un vas si lasati-l sa se raceasca. Spalati bine de tot cu apa calda si detergent lamaile verzi si stoarceti sucul lor( trebuie sa obtineti cam 60 ml suc lamaie). Intr-un castron bateti ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana ce isi dubleaza volumul. Inglobati iaurtul si untul topit si amestecati din nou. Turnati sucul de lamaie si adaugati si coaja de lamaie. Amestecati cu ajutorul unei linguri inglobati faina amestecata cu praful de copt si sarea. Trebuie sa obtineti o compozitie groasa care cade de pe lingura, dar nu foarte lichida. Turnati amestecul intr-o tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt, ca sa nu aveti surprize sa se arda pe laturi prajitura, puteti sa inveliti tava in foaie de staniol. Dati prajitura la cuptorul incins pentru 35-40 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Veti obtine un blat nu foarte inalt, cam de 4-5 cm. Lasati blatul in tava pentru 15 minute sa se racoreasca, dupa care il scoateti pe un gratar sa se raceasca complet. Intre timp pregatiti siropul: intr-o oala turnati apa impreuna cu zaharul si lasati sa fiarba pana se formeaza un sirop mai gros. Lasati siropul sa se raceasca. Radeti lamaile verzi, stoarceti sucul lor si adaugati sucul si coaja de lime la siropul de zahar. Intepati blatul din loc in loc cu furculita si insiropati blatul cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Lasati blatul deoparte sa se imbibe cu sirop.

 

Radeti cele 3 lime si stoarceti sucul lor. Hidratati gelatina in 2 linguri de apa si lasati-o sa absoarba toata apa. Puneti intr-un castron la bain marin ciocolata alba rupta bucati impreuna cu sucul de la cele 3 lime. Lasati ciocolata sa se topeasca compet. Imediat adaugati gelatina hidratata si lasati compozitia sa se raceasca complet.

Dupa ce s-a racit compozitia, adaugati coaja de lime si mascarpone, amestecati pentru a obtine un deliciu de crema!

Intindeti crema peste blatul insiropat si dati la frigider pentru cel putin o ora. Taiati prajitura in patratele mici si ornati cu feliute de lime si menta sau ce frunze va mai plac

 Serviti un pahar de mojito langa daca aveti chef de petrecere.

O reteta recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/

 

 Prajitura Magic cake
 Panettone cu crusta de migdale caramelizate
 Prajitura cu ciocolata
 Prajitura cu lime, mascarpone si ciocolata alba

Rezumat

Daca preferi prajiturile homemade in locul celor din cofetarii, ti-am pregatit o lista absolut delicioasa cu prajituri pentru Craciun. Pregateste celor dragi prajituri cu parfum de sarbatoare. Avem retete deosebite, ce vor fi atractia meniului de Craciun.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri