4 retete de prajituri cu portocale speciale pentru Craciun

 Cozonac cu ciocolata si portocale

Cozonac cu ciocolata si portocale

1 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru cozonac cu ciocolata si portocale:

  • 400 g faina
  • 200 g unt de prajitura (cu aroma de vanilie)
  • 250 g zahar
  • 5 oua
  • 100 ml lapte
  • 200 g ciocolata amaruie taiata in bucati mari
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • praf de copt
  • 200 g fistic
  • 200 g fructe uscate (eu am folosit caise)
  • 4-5 lingurite coaja de portocala rasa

 

Mod de preparare cozonac cu ciocolata si portocale:

1. Intr-un vas amestecati untul, zaharul si condimentele, pana ce abtineti o pasta. Adaugati unul cate unul ouale, apoi laptele. Amestecati mereu.

2. In compozitia astfel obtinuta amestecati treptat faina si praful de copt.

3. Adaugati ciocolata taiata in bucati mari, caisele uscate (eu le-am taiat in 4), fisticul si coaja de portocale. Amestecati bine.

4. Turnati amestecul intr-o forma unsa in prealabil si dati la cuptorul gata incalzit.

5. Il lasati la cuptor cat timp e nevoie (eu testez aluatul cu o scobitoare). Lasati sa se raceasca si abia apoi il puteti taia.

(* secret: inainte de a-l servi il puneam 30 de secunde in cuptorul cu microunde. timp suficient sa se inmoaie usor ciocoalata!)

Aceasta reteta a fost oferita de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

Prajitura cu ciocolata si jeleu de portocale

Prajitura cu ciocolata si jeleu de portocale

2 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura cu ciocolata si jeleu de portocale:

Blat:

  • 4 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 6 linguri ulei
  • 6 linguri lapte
  • un plic praf de copt
  • un varf de cutit sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • Jeleu de portocale
  • 2 portocale
  • 2 mandarine
  • 3-4 linguri zahar
  • 4 lingurite amidon alimentar

Crema:

  • 200 ml smantana pt frisca
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 6 linguri zahar

Glazura: 4 linguri din crema
Ornat: 200 ml frisca lichida indulcita, coaja de portocala

Mod de preparare prajitura cu ciocolata si jeleu de portocale:

Mai intai pregatim crema de ciocolata care trebuie sa stea la rece 2-3 ore.
Intr-un vas amestecam frisca cu zaharul si punem pe foc pana fierbe. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dam la frigider 2-3 ore pana se intareste bine. (sau 30 min la congelator).
O scoatem din frigider la momentul in care trebuie sa asamblam prajitura si o mixam cu mixerul cateva minute pana obtinem o crema spumoasa.
Din crema punem deoparte cam aprox 4 linguri pline pentru glazura.

Blat: Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare: galbenusurile, laptele, uleiul si coaja de portocala. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Turnam compozitia intr-o tava (22/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25-30 min sau pana trece testul cu scobitoarea.
Scoatem din cuptor si lasam la racit.

Jeleu de citrice: stoarcem mandarinele si portocalele cu un storcator de citrice. Sucul obtinut il punem intr-un vas, adaugam zaharul si punem pe foc lasand sa fiarba. Amidonul il amestecam intr-un bol cu 2 -3 lingurite din cantitatea de suc apoi il turnam in vasul cu sucul de citrice si amestecam mereu pana se ingroasa si devine ca un jeleu usor lichid.

Asamblare: Taiem blatul in doua. Prima foaie o ungem cu trei sferturi din jeleul de citrice si lasam asa 20 min. sa se traga putin in blat. Punem apoi crema de ciocolata peste jeleu si nivelam cu grija.. Asezam al doilea blat peste care intindem restul de jeleu si crema pusa deoparte. Dam la frigider minim 30 de minute pana se intareste putin deasupra.
Scoatem din frigider si portionam in 24 de cuburi egale. Folosim un cutit cu taisul ascutit pe care il trecem de fiecare data prin apa calda.
Mixam frisca pana obtinem consistenta dorita apoi cu un pos formam cate un mot de frisca pe fiecare bucata de prajitura peste care presaram coaja de portocala.
Dam din nou la frigider pana servim.

O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro

 Tarta frangipane cu portocale

Tarta frangipane cu portocale

3 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tarta frangipane cu portocale:

  • 170 g unt
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 150 g faina migdale (sau migdale intregi)
  • 100 g faina grau
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita extract de portocale
  • 1 lingurita extract migdale
  • 1 praf sare
  • 2 portocale intregi
  • 2 lingurite fulgi de migdale

Mod de preparare tarta frangipane cu portocale:

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castron topiti untul la microunde si lasati-l sa se raceasca.
Intr-un bol pregatiti ingredientele uscate (mai putin zaharul). Puneti faina de migdale, faina de grau, praful de copt si sarea sarea. Daca nu aveti faina de migdale, puneti migdalele intregi (din cele decojite albe, pentru a da o culoare frumoasa blatului) intr-un robot de bucatarie impreuna cu o lingura de faina si macinati migdalele marunt pana se transforma intr-o pudra fina.

 

Intr-un castron incapator bateti ouale impreuna cu zaharul, extractul de portocale si extractul de migdale.
Turnati untul topit si racit amestecand din nou.

Cu ajutorul telului incorporati amestecul de faina. Trebuie sa obtineti o compozitie ca o smantana groasa care curge de pe tel. Pregatiti o tava cu dimensiunile 33x23, tapetati-o cu hartie de copt. Turnati compozitia in tava si nivelati usor.

Spalati bine de tot portocalele cu apa fiarta. Stergeti-le cu un prosop uscat, dupa care taiati-le felii subtiri. Eu am avut o mandolina si le-am taiat mai usor :). Daca portocalele sunt prea mari, taiati feliile in jumatate.

 

Aranjati cum va pricepeti mai bine feliile pe tarta. Iar pe deasupra presarati fulgii de migdale. Dati tarta la cuptorul incins pentru 40 de minute.
Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se raceasca pentru 15 minute, dupa care o scoateti din tava si o lasati sa se raceasca complet. Taiati felii generoase si pudrati cu zahar.
 

O reteta recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro

Tort de portocale

Tort de portocale

4 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort de portocale:

Blat:

  • 4 galbenusuri
  • 120g miere
  • 4 linguri suc de portocale
  • Coaja rasa de la o portocala
  • 4 albusuri
  • 140g faina
  • 1 lingurita praf de copt.


Crema:

  • 1 galbenus
  • 75g miere
  • 250g mascarpone
  • 4 linguri suc de lamaie
  • 250 ml frisca vegetala.


Sirop:

  • Zahar
  • Apa
  • Esenta de rom.

Glazura:

  • Portocale
  • 1 plic praf tort gelle
  • 2 linguri zahar
  • 250 ml apa.


Mod de preparare tort de portocale:

Se amesteca galbenusurile cu mierea, sucul si coaja de portocala apoi se bat pe bain-marie pana se ingroasa.
Se ia de pe foc si se amesteca cu albusurile batute spuma si cu faina amestecata cu praful de copt.
Se asaza in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se baga in cuptor la 180C si cand e gata rumenita, se scoate si se lasa la racit.

 

 

Siropul il facem cu zahar ars…se caramelizeaza zaharul, se pune apa, se mai lasa sa fiarba putin apoi se lasa la racit. Cand e rece, se adauga esenta de rom.

 

 

 

Pentru crema, amestecam galbenusul cu mierea, apoi adaugam mascarpone si suc. Omogenizam, adaugam frisca batuta bine si dam la frigider pentru cel putin 30min.Pastram 5 linguri de crema pentru la sfarsit .

Blatul il taiem in 2. In tava in care a fost copt, am pus folie de aluminiu, am asezat apoi partea de jos a blatului, am insiropat, am pus ½ din crema, apoi iar blat, ultima parte, am insiropat din nou si am intins ultimul strat de crema.
Asezam feliutele de portocala deasupra, preparam jeleul conform instructiunilor de pe ambalaj, il turnam deasupra feliutelor si dam la rece.

O reteta recomandata de blogul meosiris.blogspot.ro/

 Cozonac cu ciocolata si portocale
Prajitura cu ciocolata si jeleu de portocale
 Tarta frangipane cu portocale
Tort de portocale

Rezumat

De multe ori ni se intampla sa asociem mirosul de portocala cu Craciunul, cu povestile magice la gura sobei. Iarna aceasta ne-am propus sa profitam de parfumatele portocale si sa pregatim prajituri savuroase pentru cei dragi. Combinate cu scortisoara, ciocolata si nuci, portocalele se pot transforma in adevarate delicii. Incearca una dintre retetele propuse!

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri