7 Aprilie 2012 publicat în Retete culinare 76 share-uri

Va recomandam o delicioasa reteta de cozonac cu nuca si cacao, pe care o puteti prepara chiar dumneavoastra.

Timp de preparare: 120 - min

Dificultate: ridicata

Ingrediente necesare pentru cozonaci de casa:

  • 1 kg faina alba 000
  • o cana de lapte proaspat
  • 2/3 cana ulei (1/3 cana ulei, 50 gr unt)
  • drojdie 50 gr proaspata (doua cuburi drojdie Dr. Oetker)
  • o cana zahar tos
  • 3 oua
  • coaja rasa de lamiie
  • esenta de rom,vanilie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • pentru umplutura:
  • nuci macinate, cacao (rahat, stafide)

Mod de preparare cozonac:

Ouale impreuna cu zaharul se amesteca in mixer la viteza medie pina isi dubleaza volumul.
In acest timp, laptele si uleiul (separat) se incalzesc pina la temperatura suportata de deget.
Faina se rastoarna intr-un vas potrivit si se face in mijloc o adincitura cu lingura, in care se va dizolva drojdia impreuna cu o lingurita zahar si trei linguri de lapte. Se bate cu furculita amestecand cu un pic de faina pana se fac basici.
Se lasa la dospit (este gata atunci cand plamadeala a crescut rasfrangandu-se peste marginile adanciturii in care a fost facuta).
In acest moment toate ingredientele se vor amesteca astfel:
- intai se toarna compozitia din mixer si se incorporeaza, adaugandu-se si mirosurile;
- se adauga laptele amestecand continuu si cu vigoare pana cand aluatul devine omogen fara sa fie lipicios sau moale.
- in acest moment se adauga uleiul, cate putin, framantand pana este absorbit de aluat.
- framintarea se va face cu forta pentru amestecarea perfecta a ingredientelor pana cand aluatul va capata aspectul unei mingii fara sa se lipeasca pe miini sau pe vas.
- se va turna o picatura de ulei pe fundul vasului si se va aseza aluatul acolo acoperindu-se cu o carpa curata.
se va lasa sa creasca pana cand isi va mari de cca trei ori volumul.
- intre timp, nuca pisata se va amesteca cu doua linguri de cacao si doua de lapte, capatand consistenta unei creme de ciocolata (in loc de nuci se poate umple cozonacul cu fisii de rahat sau cu stafide.
- dupa ce a crescut suficient, se imparte aluatul in doua, in functie de dimensiunea tavilor de copt.
- se va intinde pe planseta apasand usor spre margini si se va adauga umplutura.
- se va rula aluatul cu umplutura spre interior si se va aseza in tava de copt unsa in prealabil cu unt (untura).
- se va lasa la crescut pana va ajunge la marginea tavii de copt.
- se unge cu ou si se presara zahar tos.
- se incinge cuptorul ( cam la 200 grade)
- se coace cozonacul cca 30 de minute
- va fi gata cind, intepand cu un betisor acesta va ramane curat la retragere.
- se scoate din tava incet si se aseaza pe un gratar

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Rețetă de chec alb. Uite ce minunăție poți să faci cu albușurile rămase Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos

POFTA BUNA!


O reteta propusa de: Florentina Misios (misios_florentina)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri