Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru paine cu usturoi si cascaval:
- 1 kg faina alba
- 2 cuburi drojdie proaspata
- 2 linguri miere
- 4 linguri ulei de masline
- 50 g unt
- 100 g cascaval (am folosit afumat)
- cateva crengute cimbru uscat
- 2 catei de usturoi
- sare
Mod de preparare paine cu usturoi si cascaval:
Dizolvam drojdia cu putina apa calduta, jumatate lingurita de miere si putina faina. Lasam maiaua sa creasca vreo 5-10 minute la temperatura camerei. Peste faina, intr-un bol incapator, turnam 600 ml apa calduta, uleiul, o lingurita sare, mierea si maiaua. Framantam cateva minute pana obtinem ul aluat elastic, care se dezlipeste de maini si de vas. Daca e nevoie, mai adaugam cate putina faina. Lasam aluatul la temperatura camerei pentru cateva minute, pana pregatim untul.
Zdrobim usturoiul impreuna cu cimbrul si untul. Razuim cascavalul.
Intindem aluatul intr-o tava unsa cu ulei de masline si il mozolim cu untul aromat. Noi am pus cascavalul si apoi am lasat la dospit, dar cred ca e mai bine sa adaugam cascavalul cand painea e pe jumatate coapta, deoarece se poate sa se usuce/arda prea tare.
Dupa ce painea a dospit vreo 30 de minute, o dam la cuptor, la 200 de grade, pana se rumeneste si creste frumos, in jur de 30 - 40 de minute. Inainte de a o scoate de la cuptor, am mai uns painea cu putin ulei de masline.
Desi nu e tocmai vreme de copt la cuptor, va asigur ca aceasta paine e atat de buna incat merita efortul :) Si in plus, se framanta foarte usor chiar fara masina de paine, la cuptor isi cam dubleaza dimensiunea si este foarte pufoasa. Caloriile sunt in jur de 270 la 100 de grame.
Aceasta reteta a fost recomandata de blogul furnicuti.blogspot.ro