2 / 5

Zacusca din legume crude

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru zacusca din legume crude:

  • 0,5 l ulei
  • 1 kg, ceapa
  • 3 kg gogosari
  • 1 kg ardei
  • 1 kg de morcovi
  • 400 g bulion (pasta de tomate)
  • 3-4 foi de dafin
  • sare
  • piper

Mod de preparare zacusca din legume crude:

Legumele se spala, se curata de coji, de cotori si de seminte, dupa care se procedeaza astfel: ceapa se taie pestisori, morcovul se rade pe razatoarea mica iar gogosarii si ardeii se dau prin masina de tocat carne.

Uleiul, ceapa si o cana de apa se pun intr-un vas pe foc potrivit, eventual un vas cu capac (eu nu am avut) pana cand se moaie bine ceapa. Dupa aceea se adauga celelalte legume si se lasa la fiert, amestecand din cand in cand.

Dupa o ora, sau o ora si jumatate de fierbere (depinde cat de scazuta va place zacusca - dar cand incepe sa se prinda de fundul vasului, oricum inseamna ca este fiarta) se adauga bulionul ori pasta de rosii, aproximativ 3 lingurite de sare si se mai lasa sa dea cateva clocote, inca 5-10 minute.

Acum se amesteca mai des, pentru ca de la bulion se poate prinde mai repede de fundul vasului. Dupa ce ati inchis focul de la aragaz, rupeti bucatele foile de dafin, adaugati o lingurita rasa de piper si amestecati bine zacusca. Imediat se pune in borcane bine spalate si perfect uscate, se capseaza si se aseaza intre pături, aşa, fierbinţi.

Se lasa invelite cca 24 de ore, dupa care, chiar daca sunt calde inca, se duc la camara sau la boxa.
Daca nu va place aceasta metoda de sterilizare, le puteti fierbe la bain marie, sau le puteti da la cuptor. Orice metoda de sterilizare este buna atata vreme cat conserva rezista in timp si nu mucegaieste.

O reteta recomandata de blogul retete-vechi-si-noi.info

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri