Fructele si legumele pot fi prezentate impreuna deoarece au o serie de proprietati asemanatoare.

Cateva din modalitatile de pastrare si consum sunt urmatoarele:

- murarea si marinarea
- sterilizare
-deshidratare (uscarea legumelor)
-congelare
-producerea de sucur
-pastrarea in solutii concentrate de zahar

Fructele si legumele reprezinta principala sursa de vitamina C. Va prezentam continutul mediu in vitamina C al unor legume si fructe ( pentru 100 g)

Sub 15 mg
Legume

Ceapa uscata
Catraveti
Dovlecei
Vinete
Sfecla rosie


Fructe

Afine
Mure
Banane
Pepeni
Cirese
Mere
Visine
Rodii
Struguri
Visine

Intre 16- 30 mg

Cartofi
Ridichi
Tomate
Mazare

Intre 31-45 mg

Legume

Ceapa
Sparanghel
Urzici

Fructe

Agrise
Mandarine
Zmeura
Intre 40-60 de mg

Legume

salata verde
varza alba

Fructe

coacaze
grepfuituri
portocale

Intre 61- 75 mg

Legume

Conopida
Loboda
Gulie
Spanac

Fructe

Capsuni
Fragi
Lamai

Intre 76-100 mg
Varza verde
Varza de Bruxelles

Intre 101-150 mg

Ardei verde
Marar
Papadie
Urzici

Intre 151-200 mg

Patrunjel