Personalitati din lumea medicala, specialisti in nutritie si medici s-au intalnit pentru a creste gradul de constientizare in randul populatiei asupra importantei inlocuirii produselor cu un continut ridicat de grasimi saturate cu alimente bogate in grasimi nesaturate.

De asemenea, specialistii romani in nutritie au recomandat ca mass-media si companiile din industria alimentara sa se implice alaturi de medici si nutritionisti in educarea publicului in privinta mentinerii unei diete sanatoase prin scaderea cantitatii de grasimi saturate din alimentatia cotidiana si cresterea proportiei de grasimi nesaturate si de grasimi esentiale.

O modalitate directa de informare a populatiei asupra continutului produselor este reprezentata de prezenta pe eticheta produselor a tuturor informatiilor nutritionale intr-un mod clar, utilizand un limbaj usor de inteles si de folosit. Nu trebuie sa lipseasca valoarea energetica pe portie si calitatea grasimilor din compozitia produsului.

Astfel de workshop-uri despre rolul grasimilor intr-o alimentatie echilibrata se desfasoara in aceasta perioada in mai multe tari din Europa ca modalitate de diseminare a concluziilor Reuniunii Internationale a Expertilor in Nutritie pe tema grasimilor, ce a avut loc la Barcelona la inceputul lunii februarie 2009.

Multi consumatori nu cunosc faptul ca grasimile fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Chiar si in tarile dezvoltate, educarea oamenilor cu privire la acest aspect este deosebit de necesara. Dat fiind ca exista o confuzie evidenta , mesajele trebuie sa fie formulate si comunicate intr-un mod accesibil. Recent, a fost derulat un studiu international asupra consumatorilor pentru a afla care este nivelul de cunoastere si de confuzie a consumatorilor cu privire la nutritie, cu accent pe rolul grasimilor.

Studiul arata faptul ca in prezent consumatorii sunt foarte constienti de sanatatea lor si de rolul major pe care il joaca nutritia in acest sens. Consumatorii cauta in mod activ informatii privind nutritia, dar se pune problema daca aceasta atitudine contribuie la o mai buna intelegere a rolului nutritiei pentru sanatate.

Grasimile fac parte dintr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa?

59% dintre consumatori NU cred ca grasimile fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa; doar in unele tari consumatorii sunt de acord ca grasimile trebuie sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa.
60% dintre consumatori considera ca grasimile trebuie sa asigure 14% din energia zilnica, sau chiar mai putin.
65% dintre consumatori cred ca o alimentatie saraca in grasimi este sanatoasa.
38% dintre consumatori sustin ca evita alimentele care contin grasimi.
Potrivit consumatorilor, vitaminele, mineralele, proteinele, fibrele si carbohidratii sunt necesari pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa, dar nu si grasimile.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Sanatatea in actualitate: grasimile alimentare.