Dieta macrobiotica a fost intiata de un filosof japonez pe nume George Ohsawa ce dorea sa gaseasca un regim sanatos, care sa previna bolile si totodata sa le vindece, el insusi fiind bolnav. Ideea de baza a dietei era de a consuma alimente ce contin in mod egal energiile yin si yang, cum ar fi cerealele, pestele si unele alimente, cu conditia ca toate sa provina direct din natura, nemodificate, neprelucrate. Alimentele yin sunt mai dulci, iar cele yang sunt mai sarate.
- Ca bauturi se recomanda apa plata, nu minerala.


Ce alimente sunt indicate a se consuma ocazional?

Condimentele (doar unele) sunt admise in dieta macrobiotica, insa ocazional, cum ar fi uleiuri vegetale de susan, masline, de nuca de cocos; sare de mare nerafinata si unele condimente de soia.

Unele alimente pot fi consumate ocazional, cum ar fi: semintele de floarea soarelui, susanul, semintele de bostan, nuci, castane, alune, nuca de cocos, migdale, curmale etc.

Ca indulcitori pot fi folosite unele siropuri de orez brun, maltul de orez, sucul de mere sau struguri etc. Zaharul se evita.

Pestele este recomandat de 3-4 ori pe saptamana, in special codul, crapul, calcanul, platica, pastravul.

Fructe proaspete sau uscate: mere, pere, fructe de padure, capsune, struguri, caise, prune, stafide, pepene.

Bauturi ocazionale: acestea sunt reprezentate de ceaiuri si sucuri naturale, cum ar fi ceaiul verde, sucul de struguri, dar si berea organica, laptele de soia si apa minerala.

Ce alimente sunt interzise in dieta macrobiotica?

Probabil ati sesizat deja ca majoritatea alimentelor pe care le consumati nu se numara printre cele admise in dieta macrobiotica. Lista este lunga, vom exemplifica doar cateva dintre cele mai uzuale alimente consumate: carnea de porc, de vita si pasare, alte produse animale precum laptele, ouale, prajituri, dulciuri, inghetata, frisca, mezeluri, cascaval, branza, paine etc.

Copiii, gravidele, femeile care alapteaza si batranii nu ar trebui sa urmeze aceasta dieta datorita aportului mai mic de calorii si al unor minerale si vitamine. Ininte de a urma aceasta dieta obligatoriu cereti sfatul medicului.

sursa: www.healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy:

Medicamentele din bagaj


Relatiile parinti - adolescenti

Telefonul copilului

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri