E vara, e salata! Dar ca sa nu fie orice salata, la nimereala, te invat eu cum sa faci una cu iz oriental. Drept e ca banuiesc ca aceasta salata de "orez" a fost, inainte de a fi naturalizata pe la noi, o salata cu cus-cus. Cum inca nu am gasit cus-cus prin imprejurimi voi pastra si eu reteta modificata. Acu', daca tu esti mai norocos si mai aprovizionat, pune cus-cus in loc de orez.
Astazi va prezentam o reteta preluata de pe situl Ioanei Pasculet

E vara, e salata! Dar ca sa nu fie orice salata, la nimereala, te invat eu cum sa faci una cu iz oriental. Drept e ca banuiesc ca aceasta salata de "orez" a fost, inainte de a fi naturalizata pe la noi, o salata cu cus-cus. Cum inca nu am gasit cus-cus prin imprejurimi voi pastra si eu reteta modificata. Acu', daca tu esti mai norocos si mai aprovizionat, pune cus-cus in loc de orez.

Asadar, care sunt ingredientele romanesti ale acestei salate orientale?

1 piept frumos de pui, cat sa ajunga pentru doua persoane. Daca vreti sa gatiti pentru mai multe faceti voi calculele.
1 cana de orez cu bobul lung; ala cu bobul scurt parca se lipeste prea tare si mancarea ajunge sa arate a pilaf, nu a salata (vorbesc din experienta: daca va uitati in poza de mai sus o sa observati ca eu din ala am folosit)
1 castravete mai maricel sau 2-3 din aia mici
1 lingura de praf de curry

Pentru sos:

1 lingura de praf de curry
1 lingura de paste de tomate
1 ceapa alba nu prea mare, taiata foarte fin
2-3 catei de usturoi zdrobiti, in functie de gust. Numarul lor e in functie de gust, nu gradul de zdrobeala.
2 linguri de patrunjel tocat
1 lingura de ulei de masline
1 lngura de zeama de lamaie
1 ingurita de otet de vin
sare, piper

Unul dintre secretele nelipirii orezului este sa il fierbi in mai multa apa decat absoarbe el. Ai grija, orezul absoarbe mult mai multa apa decat te-ai astepta din partea unor bobite atat de pasnice. Umple, deci, cu incredere o oala de apa, sareaza si pune orezul la fiert in ea.

Intre timp, ca sa nu stai degeaba (vezi ce grija am de tine?) prepara carnea. Taie-o bucati mici si prajeste-o cum vrei tu. Pe gratar, in tigaie, etc. Din partea mea poti folosi orice varianta, nociva sau sanatoasa, in functie de varsta pe care vrei sa o atingi. Scoate-o cand e gata si pune-o separat.

Acum prepara sosul. Cum? Pai din moment ce am insirat toate ingredientele acolo tu cum crezi? Amestecandu-le, evident! Gata? L-ai batut la cap pana s-a omogenizat? Perfect, acum taie castravetele cubulete si grabeste-te odata sa iei orezul ala de pe foc ca e facut de mult!

Ultimii pasi: strecoara orezul si amesteca-l cu lingura de curry care ti-a ramas. Adauga puiul, castravetele si sosul si amesteca iar. Grija la amestecat, sa zdrobesti cat mai putin boabele de orez, altfel vei avea orez cu jumatate de bob lung. Gata? Imparte in 2 farfurii si baga in frigider jumatate de ora pana se raceste. Acum, pofta buna!

Autoare: Ioana Pasculet

sursa: https://jurnalculinar.blogspot.com/

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri