Tot in categoria dulciurilor fac parte halvaua si ciocolata. Acestea au un continut de glucide care variaza intre 40 si 60%. Semintele folosite pentru preparare sunt bogate in grasimi si proportia acestora din produsele finite este de 20-40%. De asemenea aduc si cantitati apreciabile de proteine, 15% pentru semintele de cacao si 25-40% pentru semintele de floarea soarelui, multe substante minerale si vitamina B.

Pentru o completare a acestui articol citeste si : Dulciurile I

Tot in categoria dulciurilor fac parte halvaua si ciocolata. Acestea au un continut de glucide care variaza intre 40 si 60%. Semintele folosite pentru preparare sunt bogate in grasimi si proportia acestora din produsele finite este de 20-40%. De asemenea aduc si cantitati apreciabile de proteine, 15% pentru semintele de cacao si 25-40% pentru semintele de floarea soarelui, multe substante minerale si vitamina B. Semintele de cacao contin cantitati de cofeina, oxalati si arome.



Cand se pregateste ciocolata se prajesc semintele de cacao, se decortica si se macina, astfel se obtine o pasta grasa peste care se pune zahar, lecitina si unt de cacao. Se supune unui proces complex de pregatire si apoi se adauga in masa de ciocolata fierbinte lapte, cafea, stafide, nuca etc.

Romanii pregatesc halvaua din seminte de floarea soarelui. Miezul se prajeste, se macina si se amesteca bine cu halvita fierbinte pana cand are o consistenta caracteristica.Daca mananci cantitati mari de dulciuri fara sa mananci altceva acestea pot avea efecte laxative.

Cunosti valoarea energetica a unor produse ?
(pentru 100g de produs)

zahar 410
caramele cu lapte 390
caramele cu fructe 380
dropsuri 405
nuga 570
halva din floarea soarelui 545
dulceata 310
ciocolata cu lapte 600
ciocolata cu vanilie 570
sirop de fructe 288
gem 300


Foarte multe persoane sunt atrase de consumul de dulciuri. Aduc cu sine si probleme de sanatate cum ar fi instalarea obezitatii sau ateromatoza. Consumul abuziv de dulciuri duce in timp si la aparitia diabetului.
De asemenea creste si frecventa aparitiei carieri dentare. Cele mai nefavorabile sunt sunt dulciurile lipicioase si moi precum ciocolata, caramelele, dulceturile si cremele.Acestea lasa pe dinti si intre dinti o pelicula care contine glucide cu molecula mica. Se formeaza acizi care nu pot fi diluati si neutralizati de saliva si realizeaza la suprafata dintilor un PH suficient de coborat pentru a avea efecte corosive.
Este daunator in special daca se consuma dulciuri intre mese sau seara fara ca dupa consumare sa se spele dintii.

Ai grija cate dulciuri consumi si mai ales in ce cantitate!
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an! Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Un articol de Livia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri