Absinthe-ul a fost considerat un elixir cu caracteristici deosebite cu mult inainte de a fi consumat in cafea. Atunci cand Madame de Coulanges, una dintre cele mai importante prezente feminine ale secolului al XVII-lea, a baut o licoare care continea pelin, prescrisa de medic pentru a-i calma durerile, ea a spus ca acest "absinthe" poate fi considerat remediul pentru orice boala.
Controversele despre Absinthe au aparut in momentul in care s-a sustinut ca ar avea efecte negative. Multi spuneau ca este halucinogena, insa acest lcuru nu a putut fi dovedit stiintific niciodata. Totusi, uleiul de pelin este extrem de toxic, lucru demonstrat prin intermediul unui experiment in cadrul caruia un porc de Guineea a fost expus vaporilor de alcool , iar altul vaporilor de ulei de pelin. Cel de-al 2-lea a a fost afectat mult mai rau decat primul. Prin acest experiment insa nu s-a demonstrat posibilitatea aparitiei efectelor nocive ale bauturii, deoarece cantitatea de ulei de pelin este infima.

De-a lungul timpului au fost intalnite mai multe cazuri de manifestari bizare in urma consumului de Absinthe. Boche este renumit pentru ca, aflandu-se sub influenta Absinthe-ului, s-a dezbracat in strada Saint-Martin si a murit in timp ce dansa Polka. In anul 1905, Jean Lanfray si-a ucis familia si a incercat sa se sinucida, dupa ce a baut doua pahare cu Absinthe. Mai mult de 82.000 de oameni au semnat atunci o petitie pentru ca bautura sa fie interzisa in Elvetia.

In scurt timp Absinthe-ul a devenit ilegal in Belgia si Brazilia. Dupa cativa ani, exemplul a fost urmat in majoritatea tarilor europene, acest lucru generand inevitabil dezvoltarea unor retele subterane care faceau contrabanda cu “licoarea interzisa”.


Articol de Andrei Dutulescu
sursa: www.yuppy.ro

Citeste si alte articole despre bauturi pe www.yuppy.ro - noi iti recomandam:

1. Sampania, sufletul petrecerilor cu stil
2. Vinurile romanesti: traditii din Dacia preistorica
3. Whisky, gheata si un strop de istorie

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri