Cum ar fi viata noastra fara codimente in mancare? Dulciurile sunt bune pana la un moment dat, insa nu putem trai hranindu-ne doar cu dulciuri.
Cum ar fi viata noastra fara codimente in mancare? Dulciurile sunt bune pana la un moment dat, insa nu putem trai hranindu-ne doar cu dulciuri.

Orice tip de mancare fara cel putin condiment ar fi lipsit de orice savoare. Condimentele sunt apreciate inca din antichitate, atat pentru gustul pe care il ofera dar si pentru efectele lor deosebite asupra corpului.

De ce mancam?

Mai mult ca sigur pentru ca avem senzatia foame si trebuie sa supravietuim.. Dar in acelsai timp nu mancam orice si oricum. Adoram sa pregatim diferite tipuri de alimente, sa le combinam si sa obtinem feluri unice.Bucataria este in prezent un adevarat “laborator” de creatie in arta culinara. Mereu suntem in cautare de mancaruri dellycioase. Nu se stie cu exactitate de cand a inceput omul sa foloseasca aceste condimente dar se presupune ca au aparut in momentul in care a inceput sa gateasca pentru prima oara.

Stramosii noastri luau frunze si fructe si cu ajutorul acestora ofereau mancarurilor un gust aparte. La inceput nu existau recipiente de pastrare a condimentelor si nu erau depozitate pe termen lung. In timp, aceste metode de pastrare au fost dezvoltate si condimentele au fost combinate oferind un gust deosebit oricarui fel de mancare.

Scurt istoric

Se stie ca primele semne de existenta a condimentelor sunt din Mexic. In Antichitate erau folosite in China, Egipt, India. In piramide s-au gasit condimente precum: anason, nucsoara, marar.
In prezent, condimentele sunt mult mai apreciate ca in trecut. In acea perioada, de foarte multe ori erau folosite si ca sa mascheze un fel de mancare prost pregatit sau invechit.

In Grecia, un apogeu important al ierburilor a fost in perioada lui Hipocrate cand acesta a descris in cartea sa peste 240 de tipuri de ierburi. In timpul calatoriilor lui ca medic a folosit pentru vindecare foarte multe ierburi considerate miraculoase.

Romanii au invatat de la greci aceste metode. Acestia foloseau pentru gatit: marar, mustar, usturoi, cimbru.

In bucatarie

Bucataria nu are niciun farmec daca aceste minuni lipsesc. Este de preferat sa le tineti bine “ascunse”. Nu pentru ca s-ar putea intampla ceva cu ele, doar ca la contactul cu lumina se decoloreaza si isi pierd si din aroma. Este de preferat sa se pastreze in locuri intunecoase si racoroase. Caldura excesiva si umezeala “ajuta” si ele la pierderea aromei.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri