Iată ce ne sfătuiesc specialiștii în sănătate publică
Dacă nu te tentează perspectiva de a testa pe propria piele informațiile despre enterocolită disponibile online, fă-ți un obicei din a te spăla pe mâini întotdeauna, înainte și după ce ai manipulat alimentele. Se întâmplă frecvent ca acestea să fi fost contaminate cu diverse microorganisme, unele dintre ele agresive și patogene.
Adeseori legumele și fructele pe care le cumpărăm au mici semne de deteriorare: o lovitură, de pildă, unde au început să își schimbe culoarea sau consistența. Îndepărtează toate aceste zone care dau semne de degradare, deoarece unele dintre ele pot fi contaminate cu bacterii patogene.
Multe persoane consideră că este inutil să speli un fruct sau o legumă, dacă oricum urmează să îi îndepărtezi coaja. Studiile arată că lucrurile nu stau deloc așa: spălarea atentă înainte de decojire previne transferul microorganismelor patogene de pe coajă pe părțile comestibile.
Nu este suficient ca fructele și legumele să fie trecute fugitiv pe sub jetul de apă. Dimpotrivă, ele ar trebui frecate cu atenție pe fiecare centimetru de coajă pentru îndepărtarea microbilor și a paraziților.
De asemenea, este important de spus că spălarea corespunzătoare se realizează întotdeauna sub jetul de apă, nu în apă colectată în castroane sau alte recipiente.
Unele legume cu coaja rezistentă pot fi spălate mai eficient cu ajutorul unei perii destinată exclusiv acestui scop. Este soluția cea mai potrivită în cazul pepenilor, al pepenelui galben sau castraveților.
Excesul de apă de pe legumele sau fructele abia spălate poate fi îndepărtat cu ajutorul unui prosop de hârtie. Este cea mai bună variantă pentru o experiență de consum plăcută și pentru prevenirea recontaminării alimentelor, produsă cu un prosop de bucătărie care atinge mai multe suprafețe.
În cazul în care faci salată verde sau de andive sau dacă te pregătești să gătești varză, îndepărtează stratul exterior de frunze. Acestea intră în contact prelungit cu praful, murdăria, pământul și substanțele poluante și este practic imposibil să le cureți în mod corespunzător.
Alte recomandări care țin de siguranța alimentară
Pe lângă sfaturile discutate anterior, există și alte reguli care te ajută să previi eventualele boli pe care alimentele incorect manevrate sau preparate le pot transmite:
Care sunt riscurile nerespectării regulilor de igienă alimentară?
Nerespectarea regulilor privind igiena alimentară se asociază riscului de îmbolnăvire. Uneori, alimentele pot fi contaminate cu bacterii aparținând unor specii patogene de tipul Salmonella, E. coli sau Listeria. Aceste bacterii pot declanșa infecții severe, mai ales la unele categorii de persoane. În plus, la aceste specii a fost deja identificată o rezistență crescută la antibiotice, ceea ce poate însemna că infecțiile pe care le determină nu pot fi tratate la fel de eficient ca infecțiile determinate de alte specii de bacterii.
Persoanele cu risc crescut de a dezvolta infectii de natură digestivă includ:
Respectarea regulilor de igienă alimentară include spălarea adecvată a legumelor și fructelor. Păstrează amintirile dragi despre cireșele mâncate direct din pomul bunicilor și ai grijă de tine și de familia ta spălând așa cum trebuie produsele cumpărate din magazine.
Foto: Africa Studio /Shutterstock