Sunt aceste avantaje ale cafelei doar niște mituri sau există studii care să le susțină? Descoperă citind acest articol!

Cafeaua poate să îmbunătățească nivelul de energie și să stimuleze activitatea neuronală

Cafeaua sub diferite forme (așa cum este NESCAFÉ Crema - Cafea Solubila, spre exemplu) te poate ajuta să te simți mai puțin obosit, crescându-ți nivelul de energie. Acest lucru se întâmplă mulțumită cofeinei - cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. După ce bei cafea, cofeina este absorbită în sânge. De aici, ea călătorește către creier, unde blochează neutrotransmițătorul inhibitor numit adenozină. Când se întâmplă acest lucru, nivelul celorlalți neurotransmițători (cum sunt noreprinefrina, numită și noradrenalină, și dopamina) cresc, ducând la o mai bună circulație a impulsurilor nervoase prin neuroni.

Diverse studii a efectelor consumului de cafea asupra oamenilor au arătat că aceasta îmbunătățește funcționarea creierului. Memoria, vigilența, dispoziția, nivelurile de energie, timpul de reacție și starea generală mentală sunt potențate prin consumul de cafea.

Cafeaua te poate ajuta să slăbești

Cofeina se găsește în foarte multe suplimente alimentare din comerț menite să te ajute să arzi grăsimile. Acest lucru nu ar trebui să te surprindă, deoarece cofeina este una dintre puținele substanțe naturale care contribuie la slăbit. Mai multe studii au dovedit faptul că aceasta poate să crească rata metabolică a organismului. Nu doar atât, dar cofeina contribuie în mod specific la arderea grăsimilor: 10% în cazul persoanelor supraponderale și 29% în cazul persoanelor cu o greutate normală. Cu toate acestea, este posibil ca astfel de efecte să fie diminuate în cazul celor care beau cafea în mod regulat de mult timp.

Cafeaua poate să crească dramatic performanța fizică

Cofeina stimulează sistemul nervos, semnalând celulelor să descompună grăsimile corporale, dar în același timp crește nivelurile de adrenalină din sânge. Adrenalina este un hormon de tip fight-or-flight (care activează un instinct primitiv de supraviețuire ce dictează corpului să înfrunte un pericol sau să fugă). Aceasta pregătește corpul pentru exerciții fizice intense. În urma descompunerii grăsimii corporale rezultă acizi grași care pot fi folosiți ca un combustibil pentru a susține acest boost de energie. Având în vedere toate aceste efecte, nu e de mirare că, prin consumul de cofeină, performanța fizică este îmbunătățită cu 11-12%.

Cafeaua poate să reducă riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este o problemă de sănătate care afectează milioane de oameni de pe tot globul. Se caracterizează printr-un nivel crescut de zaharoză în sânge, cauzat de rezistența la insulină sau de o abilitate redusă a corpului de a secreta insulină. Studiile au arătat că băutorii de cafea au un risc semnificativ redus de a dezvolta diabet de tip 2. Persoanele care beau multă cafea zilnic au un risc cu 23-50% mai mic de a suferi de această afecțiune. Conform unui studiu mai extins, pe un eșantion de aproximativ 450.000 de persoane, fiecare ceașcă de cafea băută zilnic este asociată cu un risc cu 7% mai mic de a face diabet de tip 2.

Cafeaua este o băutură foarte populară pe întreaga planetă, iar aceasta are numeroase avantaje. O ceașcă de cafea băută zilnic nu doar că te va face să te simți mai energic, te va ajuta să arzi grăsimile și îți va îmbunătăți performanța fizică, dar aceasta poate să contribuie la reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Dacă îți place gustul său, atunci nu ezita să-ți torni câte o ceașcă sau chiar mai multe pe parcursul zilei.

Sursa foto: De la djile /Shutterstock