Bucătăria a fost mereu considerată inima unei case. În toate culturile, de-a lungul timpului, gătitul a avut o influență semnificativă în viețile oamenilor. Această activitate este un mod de exprimare, iar dacă o faci alături de o altă persoană, te ajută să o cunoști mai bine.

Ritualul simplu de a pregăti ceva de mâncare și mai apoi de a sta împreună cu cei dragi la masă îți oferă ocazia de a comunica, de a dezvolta relații emoționale și afective. Totuși, acțiunea de a găti pentru sau cu cineva începe să fie din ce în ce mai mult uitată, într-o perioadă în care oamenii sunt tot mai ocupați cu alte griji cotidiene, precum serviciul care ocupă toată ziua, dusul copiilor la școală, treburile casnice etc. Iată două motive pentru care ar trebui să redescoperim plăcerea de a găti cu și pentru altcineva.

Mi-am pus sufletul în farfurie

Să uităm pentru o clipă de faptul că timpul nostru este limitat. Și că, uneori, nu mai avem energie să pregătim o cină pentru familia noastră. Asta pentru că acum dispunem de o varietate de mijloace de a scurta timpul de preparare, precum gama largă de legume congelate, în conserve sau deja pregătite la aburi, care ne poate ajuta să gătim mâncăruri delicioase pentru cei dragi. Dar dincolo de a împărți o masă împreună, gătitul pentru persoanele speciale din viața noastră ne oferă posibilitatea de a aprofunda și mai mult legătura cu ei. Un bucătar celebru spunea că nu există nimic mai intim decât să gătești pentru cineva. Pentru că este un mod de a împărtăși anumite fațete ale identității tale, ceea ce te face unic și ceea ce ți-este foarte aproape de inimă. Nu degeaba există și celebra: „Food is Love”. Cred că toți ne-am gândit cel puțin o dată în viață că mamele sau bunicile noastre își exprimau iubirea față de noi pregătindu-ne un fel de mâncare sau un desert preferat. Mâncarea este mereu asociată cu trăirile emoționale. A găti pentru cineva înseamnă să îți pese de fericirea lui, este un mod de a-i arăta că ești atent la ceea ce face sau spune și la plăcerile lui. Cumva, acest lucru definește o legătură strânsă între doi oameni. Cu condiția să existe și reciprocitate, evident, pentru a putea împărți mai mult decât mâncarea.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Devenim prieteni după ce mâncăm împreună

Cu prietenii sau cu cei din familie, gătitul împreună ajută la aprofundarea relației, îți permite să-l vezi pe celălalt dintr-o perspectivă diferită. Împărțirea cât mai fluid posibil a spațiului restrâns al bucătăriei, luarea unor decizii comune în ceea ce privește felurile de mâncare pregătite, dar și a sarcinilor fiecăruia sunt lucruri care creează apropiere. Nu este vorba despre a găti unul lângă celălalt, fiecare concentrat pe rețeta lui, ci de a participa împreună la realizarea unui preparat delicios. Acest lucru poate fi o sursă de inspirație pentru oricare dintre voi. Gătitul cu altcineva este o experiență de viață deloc banală, care necesită o anumită formă de compromis: să accepți să faci ceva și altfel, să predai controlul altcuiva, iar cei care sunt obișnuiți să gătească singuri știu asta, să fii deschis să înveți lucruri noi și mai ales să accepți să te schimbi pentru altcineva.

Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă?

Dacă un proverb celebru spunea că „Suntem prieteni după ce mâncăm împreună”, cred că putem spune că, de fapt, putem deveni cu adevărat apropiați în momentul în care am reușit să gătim împreună. Și aceasta este una din virtuțile bucătăriei!

Sursă foto: Bonduelle


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri