5 / 6

Cozonac bicolor

Ingrediente:

 

Aluat:

-1 kg faina
-300 g zahar
-4 oua
-400 ml lapte dulce
-50 g drojdie
-100 ml ulei
-50 g unt topit
-1/2 lingurita cu sare
-2-3 linguri cu cacao
-coaja rasa de lamaie si portocala
-esenta de rom si vanilie

Umplutura:

-1 cana cu nuci taiate marunt
-200 g stafide lasate peste noapte la inmuiat in rom
-5-6 bucati cu rahat (de mai multe culori) taiat fasii
-zahar tos vanilat
 

Preparare:

Se freaca drojdia cu o lingura de zahar, se amesteca apoi cu o cana cu lapte caldut si doua linguri cu faina. Maiaua astfel pregatita se lasa sa creasca 30 min. Intre timp se topeste zaharul in lapte incalzindu-se putin. Cele 4 albusuri se bat bine cu un praf de sare. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca.
Faina se pune intr-un vas si se face o adancitura in mijloc; aici se pun pe rand maiaua, laptele caldut, cele 4 galbenusuri, esentele, coaja rasa de la citrice si albusurile. Se amesteca bine. Se pun apoi uleiul si untul topit, putin cate putin si framantand foarte bine pana se incorporeaza. Cu cat se framanta mai mult cu atat cozonacul va iesi mai pufos. Se lasa sa creasca la loc cald si ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul. Se rupe un sfert din aluat si se amesteca bine cu cacao. Se intind doua foi cu cacao. Din restul aluatului alb ramas se intind doua foi groase. Peste fiecare foaie alba se pune cate o foaie cu cacao si apoi nuci, stafide, rahat si se presara zahar vanilat. Se ruleaza foile si se impletesc intre ele sulurile obtinute. Se pune cozonacul in tava unsa cu alei si tapetata cu hartie de copt. Se unge cu ou pe deasupra si se presara zahar tos. Se lasa putin sa mai creasca si in tava dupa care se coace in cuptorul deja incins, timp de aprox. 40-45 min.

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri