Ingrediente:
-1 kg faina
-6 oua
-300 grame zahar
-300 gr ulei( se poate folosi si margarina sau unt)
-500 ml lapte
-50 gr drojdie proaspata
-esente, rahat, stafide, cacao sau fineti, nuci.
Mod de preparare:
Inmuiem drojdia cu 3 linguri de lapte caldut si o lingura de zahar.Adaugam 3 linguri de faina, inca 3 linguri de lapte caldut si se amesteca energic pana se fac basici.Presaram faina si apoi se da la crescut plamadeala.Pregatim intre timp galbenusurile care se freaca cu putina sare, apoi cu zaharul, putin cate putin pana se face o pasta spumoasa.Se ia plamadeala de la crescut si se pune peste faina tinuta la cald in prealabil.In mijloc se face un locusor unde punem plamandeala, nu o aruncam la intamplare:)Se amesteca cu galbenusurile, putin lapte si albusurile batute spuma.Framantam bine, bine, cca 1 ora fara oprire, adaugand ulei caldut putin cate putin.Ne dam seama ca aluatul e framantat bine atunci cand apar basicutele in aluat si nu ramane lipit de maini.Atentie, cand framantam sa nu fie curent in incapere, sa fie cald si bine:)Apoi se lasa la crescut cca 1-2 ore.Se ia aluatul de la crescut, si se intind foi groase de un deget care se umplu cu cacao, stafide, rahat si nuca. Intr-o foaie punem cacao,nuca si stafide, iar in cealalta foaie punem rahat . Aceste 2 rulouri le impletim si apoi punem tot in tava unsa bine cu ulei si presarata cu faina.Se mai lasa putin la dospit.Cuptorul trebuie sa fie pregatit cu cca 30 min inainte!Se urmareste cuptorul, nu il deschidem 30 min.La sfarsit se scot cozonacii pe un prosop si se lasa sa se raceasca treptat, treptat.