Ce este turmericul?
Curcuma, turmericul sau curcuminul este un condiment ce a devenit popular nu doar pentru gustul sau aparte, cât mai ales pentru proprietățile sale nutriționale, ce îl etciheteaza ca un bun prieten al sănătății.
Turmericul (curcuma longa), numit uneori șofran indian sau condimentul de aur, este o plantă înaltă care crește în Asia sau America Centrală, de la care noi folosim rădăcinile pentru a obține condimentul cu același nume.
Pentru a obține această pudră, rădăcinile de turmeric sunt fierte și apoi uscate în cuptor. Ulterior sunt măcinate pentru a obține o pudra fină, de culoare galben intens.
Turmericul este special prin conținutul sau în curcumin, un puternic antioxidant cu rol antiinflamator, analgezic și anticancerigen. Pentru a-i activa proprietățile, turmericul se asociază cu puțin piper, bogat în piperină, o substanță ce activează proprietățile condimentului auriu.
Care sunt beneficiile turmericului?
Iată care sunt cele mai cunoscute și studiate efecte benefice asupra consumului/utilizării turmericului pentru sănătate, dar și în cosmetică:
Efect antibacterian și antiviral, luptând împotriva bacteriilor și a virusurilor;
| Stimulează bună funcționare a sistemului imunitar;
| Este un puternic antioxidant, ajutând în reducerea stresului oxidativ;
| Prezintă proprietăți anticancerigene, atât prin potențialul sau antioxidant, reducând radicalii liberi, cât și prin conținutul nutritional ce joacă rol în protecție celulară;
| Este un puternic antiinflamator;
| Alături de o alimentație echilibrată și mișcare , consumul de turmeric ajută în prevenția și în tratamentul bolilor cardiovasculare;
| Ajută la îmbunătățirea vederii;
| Recomandat în prevenția sau ca adjuvant în tratamentul unor tulburări emoționale și psihice, precum depresie, anxietate;
| Bun tonic cerebral;
| Stimulează digestia;
| Îmbunătățește funcția hepatică;
| La nivelul pielii, turmericul joacă rol în detoxifiere, tratarea unor infectii localizate precum acneea, in reducerea petelor pigmentare, în încetinirea proceselor de îmbătrânire.
5 moduri în care putem consumă turmericul
În preparate culinare
Vă recomandăm pudra organică de Turmeric, disponibilă pe Obio.ro
Turmericul poate fi adăugat, alături de alte condimente, în orez și rețete de pilaf, în preparate cu legume la cuptor sau fierte, în unele supe/ciorbe, în condimentele pentru unele preparate din carne, în chiftele, chiar și în prăjituri sau produse de panificație.
În rețele de smoothie
Turmericul pudră, în cantitate mică (un vârf de linguriță) poate fi adăugat în orice rețeta de smoothie. Există chiar băuturi special concepute pentru a reduce inflamația, cum ar fi Laptele auriu. Vă recomandăm să citiți și articolul: Miraculosul LAPTE AURIU: băutura MEDICINALĂ cu turmeric
Dacă vă este mai ușor, puteți achiziționa și Turmeric Latte, disponibil pe Vegis.ro
Ceai cu turmeric
Vă recomandăm și ceaiul Ayurvedic cu turmeric, disponibil pe RepublicaBio.ro
Ceaiul cu turmeric și alte combinații de superalimente, fructe și flori, are un gust și o aromă minunată și totodată multiple efecte benefice asupra sănătății. Acest ceai poate fi consumat atât iarna, ca băutură caldă, cât și vara, când ceaiul poate fi consumat rece, chiar și cu gheață. Citește continuarea în pagina 2 >>
Te-ar putea interesa și:
Editura Paul Editions lansează cartea „Grigoraș Dinicu și Bucurestii lăutarilor de altădată", de George Sbârcea - O călătorie în epoca de aur a muzicii românești
Baklavaua: O tradiție turcească respectată de secole
Despre momente dulci şi savoarea unei pasiuni împlinite, cu Lăcrămioara de la Brownerie
New York Roll, cel mai recent hit al patiseriei internaționale – la Angeline Cake Boutique
Chopstix începe o nouă poveste în Timișoara, la Iulius Town
Salata Green Goddess, rețeta care face furori pe internet
Pizza în 10 minute: Cea mai rapidă rețetă de pizza fără aluat
Mâncare asiatică și filme în aer liber, între 8 – 10 iulie la Asian Food Fest
Cozonaci pufoși și aromați pentru Crăciun: rețeta de preparare la mașina de făcut pâine
Irina Loghin dezvăluie rețeta elixirului pe care îl bea în fiecare toamnă: cum prepară mustul cu hrean
Universul ceaiurilor. Cele mai inedite ceaiuri din lume
Salată cu tofu: 3 rețete delicioase și simple, de încercat în orice sezon
Sandwich-mic dejun: 3 idei sănătoase, gustoase și rapide!
Calatorie gastronomica: 12 deserturi divine de Craciun, care se servesc in diverse tari ale lumii
Cremă de zahăr ars - rețeta cu zahăr brut
Salatele: mese variate, colorate si sanatoase
5 rețete delicioase de limonadă
2 Retete Delicioase ca sa iti diversifici regimul de post
7 gustări dulci preparate rapid, fără efort
4 idei de mâncăruri sănătoase pe care le poți prepara pe grătar
Cum se prepară cea mai bună cafea la filtru
2 Rețete de desert pentru o masă de Crăciun de neuitat
Meniul sănătos de Crăciun: 5 rețete reinventate, dar la fel de savuroase pentru masa de sărbători!
Ce grăsimi bune consumăm iarna?
Cum să prepari smoothie-uri de vară cu merișoare și caju
7 recomandări pentru o digestie ușoară de 1 Mai
Prepararea termica schimba proprietatile alimentelor. Cum sa gatesti ca sa nu pierzi substantele nutritive
Reteta vegana simpla: Bile proteice fara zahar, cu cacao si cocos
Supa de fasole si chorizo
Prajeala fara miros in toata casa: 5 trucuri
|