Ce este turmericul?

Curcuma, turmericul sau curcuminul este un condiment ce a devenit popular nu doar pentru gustul sau aparte, cât mai ales pentru proprietățile sale nutriționale, ce îl etciheteaza ca un bun prieten al sănătății.

Turmericul (curcuma longa), numit uneori șofran indian sau condimentul de aur, este o plantă înaltă care crește în Asia sau America Centrală, de la care noi folosim rădăcinile pentru a obține condimentul cu același nume.

Pentru a obține această pudră, rădăcinile de turmeric sunt fierte și apoi uscate în cuptor. Ulterior sunt măcinate pentru a obține o pudra fină, de culoare galben intens.

Turmericul este special prin conținutul sau în curcumin, un puternic antioxidant cu rol antiinflamator, analgezic și anticancerigen. Pentru a-i activa proprietățile, turmericul se asociază cu puțin piper, bogat în piperină, o substanță ce activează proprietățile condimentului auriu.

Care sunt beneficiile turmericului?

Iată care sunt cele mai cunoscute și studiate efecte benefice asupra consumului/utilizării turmericului pentru sănătate, dar și în cosmetică:

    Efect antibacterian și antiviral, luptând împotriva bacteriilor și a virusurilor; Stimulează bună funcționare a sistemului imunitar; Este un puternic antioxidant, ajutând în reducerea stresului oxidativ; Prezintă proprietăți anticancerigene, atât prin potențialul sau antioxidant, reducând radicalii liberi, cât și prin conținutul nutritional ce joacă rol în protecție celulară; Este un puternic antiinflamator; Alături de o alimentație echilibrată și mișcare , consumul de turmeric ajută în prevenția și în tratamentul bolilor cardiovasculare; Ajută la îmbunătățirea vederii; Recomandat în prevenția sau ca adjuvant în tratamentul unor tulburări emoționale și psihice, precum depresie, anxietate; Bun tonic cerebral; Stimulează digestia; Îmbunătățește funcția hepatică; La nivelul pielii, turmericul joacă rol în detoxifiere, tratarea unor infectii localizate precum acneea, in reducerea petelor pigmentare, în încetinirea proceselor de îmbătrânire.
5 moduri în care putem consumă turmericul În preparate culinare

Vă recomandăm pudra organică de Turmeric, disponibilă pe Obio.ro

Turmericul poate fi adăugat, alături de alte condimente, în orez și rețete de pilaf, în preparate cu legume la cuptor sau fierte, în unele supe/ciorbe, în condimentele pentru unele preparate din carne, în chiftele, chiar și în prăjituri sau produse de panificație.

În rețele de smoothie

Turmericul pudră, în cantitate mică (un vârf de linguriță) poate fi adăugat în orice rețeta de smoothie. Există chiar băuturi special concepute pentru a reduce inflamația, cum ar fi Laptele auriu. Vă recomandăm să citiți și articolul: Miraculosul LAPTE AURIU: băutura MEDICINALĂ cu turmeric

Dacă vă este mai ușor, puteți achiziționa și Turmeric Latte, disponibil pe Vegis.ro

Ceai cu turmeric

Vă recomandăm și ceaiul Ayurvedic cu turmeric, disponibil pe RepublicaBio.ro

Ceaiul cu turmeric și alte combinații de superalimente, fructe și flori, are un gust și o aromă minunată și totodată multiple efecte benefice asupra sănătății. Acest ceai poate fi consumat atât iarna, ca băutură caldă, cât și vara, când ceaiul poate fi consumat rece, chiar și cu gheață. Citește continuarea în pagina 2 >>