Ce sunt băuturile pentru aperitiv?
Aperitivele sunt niște băuturi spirtoase cu principii amare obținute prin distilare sau prin macerarea ierburilor în alcool, care, totuși, pot sau nu să conțină vin, care se beau înainte de masă pentru a stârni pofta de mâncare. De fapt, cuvântul aperitiv provine din cuvântul latin „aperire”, care înseamnă a deschide.
Din punct de vedere istoric, aperitivele erau băuturi seci, adică nu dulci, ci sărace în zahăr, deoarece zahărul nu stimulează apetitul și este vorba de a nu-l limita înainte de masă. Sunt de obicei alcătuite din fructe, în majoritatea cazurilor citrice, deoarece aceste componente amare sunt cele care trezesc apetitul. De asemenea, trebuie să fie o băutură cu alcool scăzut. Există diferite tipuri de băuturi aperitive precum sangria, Aperol sau vinul alb.
Originea băuturilor aperitiveAperitivele erau deja folosite de egipteni, greci și romani în scopuri medicinale. Cu toate acestea, în Evul Mediu mănăstirile au devenit centre specializate pentru prepararea licorilor din plante . Încă din secolul al XIX-lea, la Torino (Italia), lichioriştii cu nume de familie precum Martini, Cinzano, Gancia sau Campari au fost primii care au amestecat ierburile cu alcool low-proof. Această combinație este componenta de bază a aperitivelor.
Vinurile de aperitiv sunt recomandate în special cu: brânzeturi, măsline, crochete, chipsuri sau chiar legume însoțite de puțin sos. În ceea ce privește temperatura, pentru vinurile ușoare de aperitv se recomandă în jur de 7-10º C . Pentru vinurile mai grele se recomandă în jur de 12-14º C.
Printre cele mai cunoscute tipuri de aperitive se numără:
Aperol: este un aperitiv amar italian făcut din gențiană, rubarbă și cinchona, printre alte ingrediente. Este băutura de bază pentru Aperol spritz.
Ce sunt băuturile digestive?Pe de altă parte, lichiorurile digestive se beau de obicei la sfârșitul mesei pentru a facilita digestia. În digestive cu alcool, concentrația mare de zahăr oferă o senzație de sațietate. Principalele digestive cu alcool sunt de obicei distilate de lichioruri și băuturi spirtoase. Există diferite clase de digestive: dulci, demi-dulci, cremoase și amare.
Originea băuturilor digestiveOriginea băuturilor digestive poate fi găsită în Evul Mediu, devenind populare în secolul al XVIII-lea. Când alcoolul era folosit în scopuri medicale, se lua după masă, sub formă de vin, zahăr și condimente pentru a ajuta la promovarea digestiei.
Asociere băuturi digestiveÎn general, aceste băuturi sunt de obicei dulci, spre deosebire de gustări. Deci se potrivesc bine cu deserturile. Spre deosebire de temperatura vinurilor de aperitiv, temperatura digestivelor alcoolice variaza considerabil în funcție de varianta aleasă. De obicei se servesc foarte reci, dar niciodată excesiv.
Cele mai cunoscute băuturi digestive:
Sursa foto: Photo by Maria das Dores on Unsplash