ghid pentru o viaţă împlinită

Crap la cuptor, cu legume

La inceputul primaverii se gaseste prin pescarii crap romanesc, de crescatorie – un peste mai gras, destul de gustos (mai putin gustos insa, decat crapul salbatic, prins in baltile Dunarii sau in Delta Dunarii).

Gheorghe Popa va prezinta o reteta usoara de sezon.

La inceputul primaverii se gaseste prin pescarii crap romanesc, de crescatorie – un peste mai gras, destul de gustos (mai putin gustos insa, decat crapul salbatic, prins in baltile Dunarii sau in Delta Dunarii).

Sunt cateva crescatorii care livreaza peste proaspat, mai tot timpul anului, in special crap si caras. De hrana pe care o dau patronii crescatoriei, la pesti, depinde foarte mult gustul pestelui comercializat.

Cand am de unde alege, cumpar peste proaspat de Dunare – crap, somn, scrumbie, avat, mreana, stiuca, salau. Mai cumpar pastrav de crescatorie (sunt numai in munte, la apa limpede, curata) si biban romanesc (oricand – fiind preferatul meu si ori de care ori gasesc, fiind greu de gasit). Nu am incercat pestele proaspat (?!) adus de peste mari si tari – dorada, biban de mare, lufar, etc. Mai cumpar cotlet de somon proaspat sau cozi de somon congelate. Din pestele congelat cumpar macrou, sardina, cod mare, merluciu si pangasius.

Cand am permis de pescuit (anul acesta mi-am cumparat) prepar ce prind. :(

Citeste si:

Am cumparat un crap romanesc, proaspat, de 1,5 Kg, cu solzi putini (crap oglinda). L-am verificat la ochi – sa fie limpezi nu alburii, la branhii – sa fie de un rosu aprins, la solzi – cand il apesi, sa-si revina imediat ce ai incetat apasarea. L-am curatat de solzi si de intestine. Era sigur proaspat – basica era intreaga. Am spalat laptii, bine si i-am pus la scurs intr-o sita. Am spalat bine pestele cu apa rece si l-am lasat la scurs in stativul de farfurii.

Poti folosi orice legume doresti, in orice combinatie. In timp iti stabilesti combinatii diferite, in functie de sezon, ca sa eviti sa cumperi de prin market, legume turcesti sau grecesti – aspectoase, dar nu la fel de gustoase.

Am folosit praz, ceapa alba, lunguiata, cartofi rosii. Am spalat in jet de apa rece si niste ciuperci albe, proaspete (cumparate din marchet), taiate in jumatati.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.


Discutii despre Crap la cuptor, cu legume

Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, Garbo incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.

alta reteta (1 comentariu, 326 vizualizari)
si eu fac peste la cuptor cu legume, dar altfel. pestele il pregatesc la fel, doar ca legumele sunt altele: ceapa/praz, ardei gras, rosii ( iarna, din conservele pregatite de mine peste vara )...
apreciere (1 comentariu, 295 vizualizari)